Ukulele do každé rodiny

19. leden 2016
Dobré odpoledne

Ukulele je drnkací strunný hudební nástroj, na který se dá hrát velmi lehce. Má příjemný zvuk, pořídíte ho za pár korun a je velmi oblíbený. Ostatně přesvědčil nás o tom Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebnin a hudebních nástrojů.

Ukulele je v podstatě malá, čtyřstrunná kytara, která se začala objevovat koncem 19. století. „Nástroj byl populární díky Portugalcům. Přes ně se dostalo ukulele do celé severní Ameriky. Pak už byla jen otázka času, než se dostane do celého světa. Vzalo to jasnou vlnu přes Velkou Británii, Španělsko, Portugalsko, a už v první republice byly známky o tom, že se na ukulele hraje i v Čechách,“ říká s nadšením Milan Polreich.

Rozdělení a materiál

Podle výšky ladění dělíme ukulele do čtyř skupin. „Sopránové, koncertní, tenorové a barytonové ukulele. Vždycky čím větší nástroj, tím hlubší zvuk. Ale nejpoužívanější je koncertní ukulele kvůli svému lehkému zvuku. Nástroj je také velmi snadno přenosný a skladný. Ukulele je čtyřstrunné, ale existuje i šestistrunné ukulele tzv. guitalele. Hraní je o to pestřejší. Co se týče materiálu, používá se smrk, cedr, mahagon, palisandr. Nástroje mohou být překližkové nebo masivní. Hmatník a kobylka, u toho je kvalitnější materiál, bývá z palisandru nebo ebenu.“

Ukulele je trendy

„Zájem je opravdu veliký. U nás v prodejně je to rozdělené do dvou skupin. Buď hraju na kytaru a teď jsem objevil ukulele a chci si ho koupit, a nebo bojím se kytary a tak sáhnu po ukulele. Hra pro mě bude snazší. Pro malé děti je to úplně nejlepší. Cena od tří až čtyř stovek, jde však spíše o hračku, ten střed je mezi 1500 až 2500 korun a máte super věc,“ dodává prodejce hudebních nástrojů z Jihlavy Milan Polreich.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.