Ukrajinští žáci, kteří úspěšně složili přijímací zkoušky, už studují na českých středních školách

11. říjen 2022 08:54

Podle zákona Lex Ukrajina můžou střední školy přijímat studenty prchající před válkou i v průběhu školního roku. Děti, které v Česku byly už na jaře a od září chtěly nastoupit do prvních ročníků středních škol, ale musely absolvovat přijímací zkoušky. Přihlásilo se k nim necelých 1300 ukrajinských uprchlíků. Část z nich byla úspěšná a teď za sebou mají první měsíc studia.

První ročník čtyřletého oboru na gymnáziu v Jindřichově Hradci navštěvuje patnáctiletá Irina z Kyjeva. „Jsem v České republice od března,“ říká s mírným přízvukem, ale dobrou češtinou.

Je jednou ze dvou studentek, které se na jindřichohradecké gymnázium dostaly na základě přijímacích zkoušek. „V loňském roce jsme měli 103 uchazečů o vzdělávání ve čtyřletém oboru, z toho byli čtyři ukrajinští žáci. V současné době u nás studují dvě žákyně v prvním ročníku,“ připomíná ředitelka škola Lenka Vetýšková.

Přijímací zkoušky měli studenti z Ukrajiny stejné jako ti z Česka, výjimkou byly testy z českého jazyka. Místo nich absolvovali pohovor, při kterém škola ověřila, jak jazyk zvládají.

Čtěte také

Od prvního září už jsou ale běžnými studenty bez úlev. „Jsou na jedné lodi se spolužáky, pro které je prostředí gymnázia rovněž nové. Nezaznamenali jsme zatím žádné neúspěchy, demotivaci. Nejčastěji se mi jeví jako problém latinka, tedy záznam českého jazyka v písemné podobě, ale není to nic, co by úplně bránilo dalšímu vzdělávání,“ popisuje ředitelka.

S češtinou nemá problém ani Irina, která se ji začala učit až po svém příchodu do České republiky. Ráda by se v budoucnu věnovala například studiu medicíny a v češtině zvládá bez problémů i biologii a chemii. „Myslela jsem, že to bude náročné, ale není to tak těžké, protože některé názvy jsou stejné jako v ukrajinštině,“ komentuje.

A co Irina velmi oceňuje, je přístup jejích spolužáků. „Oni jsou skvělí, podporují mě. Mluví se mnou jako s Češkou, ne jako s Ukrajinkou,“ pochvaluje si.

Kromě dvou studentek, které se na gymnázium do prvního ročníku dostaly díky úspěšně složeným přijímacím zkouškám, tu studuje ještě jeden žák na nižším gymnáziu, tedy v základním vzdělávání. Další dotazy na studium ředitelka školy teď se zájemci řeší. Zatím jsou ale ve stadiu konzultací, při kterých jim vysvětluje, jaký typ školy a jak náročné je gymnázium v Česku ve srovnání s Ukrajinou.

Spustit audio

Související