Ukrajinské děti nastupují do českých škol. V Přibyslavi jich přišlo hned patnáct

8. březen 2022 08:00

Školy na Vysočině navštěvují první ukrajinské děti prchající před válkou. V Přibyslavi jich do základní školy nastoupilo patnáct. 

Přibyslavskou základní školu navštěvuje od tohoto týdne patnáct nových žáků. Jde o děti, které v posledních dnech přijely z Ukrajiny. Aktuálně pro ně vedení školy vytvořilo v budově malotřídku, kde jsou pohromadě. 

Jazyková bariéra

„Co už umíš česky říct?“ Učitelka přibyslavské základní školy Jana Kamarádová spolu se dvěma dívkami z Ukrajiny procvičuje hned v první hodině základy češtiny. Společně se tak snaží překonat jazykovou bariéru.

„Já vůbec neumím ukrajinsky, ale je hodně vidět, že jsou i slova podobná a tak se budeme nějak bavit. My jsme i zvolili takový postoj, že my se od nich budeme učit ukrajinsky a oni od nás česky.“

Překladatelka

V začátcích proto s překladem pedagogům pomáhá maminka jednoho z přibyslavských žáků původem z Ukrajiny Liubov Kuklyshynová. „Řekla bych, že to zvládneme, že to půjde. Děti se ještě trochu bojí a stydí, že něco neřeknou správně, ale to je jen první den, myslím, že potom jim to půjde.“

Všechny děti, které v posledních dnech přijely do města z Ukrajiny, jsou teď společně v jedné třídě. Celkem jich je patnáct. Postupně je chce ale vedení školy integrovat do tříd podle věku, plánuje ředitelka přibyslavské základní školy Jaroslava Janů. 

Integrace do tříd

„Myslím, že nejpozději od příštího školního roku, ale samozřejmě i když to půjde dřív, alespoň třeba na nějaké předměty, že by to nebylo úplně na všechny. Češtinu asi teďka, aby dělali hlouběji gramatiku, to nepůjde, ale třeba angličtinu, matematiku, zeměpis, to by zvládnout mohli, nemluvě třeba o sportovní, výtvarné výuce.“

Zároveň chce škola novým žákům pomoci i se zájmovými kroužky, tak aby mohli navázat na své koníčky z domova. Mezi žáky přibyslavské školy také vznikla sbírka školních pomůcek, ukrajinské děti tak budou mít do začátku aktovky i další potřeby. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související