Úklid Jihlavy se letos výjimečně obešel bez odtahování aut

29. květen 2020 06:00

Blokové čistění v Jihlavě bylo letos tak trochu jiné. Obešlo se například bez přeparkovávání a odtahování aut a končí už dnes.

„Jak byla pandemie, tak se dělaly jenom chodníky a nemohly se dělat silnice. Na jednu stranu to bylo kratší, ale bylo to problémovější,“ řekl s křovinořezem v ruce zaměstnanec Služeb města Jihlavy (SMJ) pan Josef. Vrámci čištění města obchází chodníčky v Havlíčkově ulici v Jihlavě. 

„Kolem těch obrubníků je méně vzrostlá tráva. Velké plochy má na starosti Správa městských lesů, která je seče, tak mi s křoviňáky to dosekáme, fukary to odfoukáme, pokud je toho víc, naložíme, odvezeme,“ popisuje tiskový mluvčí SMJ Martin Málek jeden z úkonů, který je součástí blokového čištění.

Úklid Jihlavy, 2020

Nouzový stav

Blokové čištění Jihlavy se letos z velké části odehrálo za nouzového stavu. „Letos to kvůli koronaviru bylo velmi specifické. Jednak budeme končit už 29. května. Jednak jsme letos poprvé neodtahovali auta, protože jsme respektovali to, že řada lidí byla doma. Museli jsme se tomu přizpůsobit.“

Právě kvůli zrušení odtahování aut byla letos omezená i role městské policie, která při čištění města obvykle asistuje. „V těch minulých letech došlo k odtahům asi 260, 280 vozidel během blokového čištění,“ pokračuje zástupce ředitele městské policie Stanislav Maštera. Podle tiskového mluvčího SMJ se ale v rámci možností město podařilo uklidit.

Další dočišťování se také proto neplánuje. „Nedokážeme si představit, že bychom se k tomu vrátili zpětně. Protože uklízet po zimě v červenci, srpnu mi přijde zvláštní.“

Martin Málek současně dodává, že pátečním dnem končí pouze blokové čištění. Úklid města má ale nadále pokračovat. Pracovníci SMJ se budou věnovat hlavně klasické údržbě chodníků a silnic.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související