Ubytování pro fandy železnice. Vlaky na úzkokolejce nejezdí, drážní domky se zatím využívají jinak

31. červenec 2023 11:22

Vlaky sice už deset měsíců nevyjely, přesto se život na úzkorozchodné trati na pomezí jižních Čech a Vysočiny úplně nezastavil. Železniční nadšenci mají o prázdninách jedinečnou možnost přespat v některé z drážních budov. Utržené peníze pomohou s udržením základního provozu a možná i návratem výletních vláčků.

„Tady máme celkem tři apartmány, které nabízíme zájemcům o rekreační ubytování,“ ukazuje insolvenční správce David Jánošík v nádražní budově u úzkokolejné trati v Nové Bystřici.

Žádný vlak sice na nádraží nepřijede, ale budova podle něj úplně prázdná být nemusí. „Já si myslím, že se dá dobře využít toho prostředí a lidé, kteří mají rádi vlaky a železnice, si to tady užijí,“ říká. Na kolejišti stojí i několik nákladních vagonů. „Máme samozřejmě spoustu vozidel a někde je potřebujeme odstavit,“ dodává David Jánošík.

O ubytování v drážních budovách je zájem. „Naše klientela je poměrně pestrá. Dokonce jsme teď umístili nabídku na Booking, takže už se hlásí i zahraniční zájemci,“ potvrzuje správce. Zájemci můžou přespat na stanicích v Nové Bystřici, Albeři nebo Střížovicích. Připravují se ještě další dvě lokality.

Vlaky na úzkokolejce nejezdí kvůli insolvenci společnosti Jindřichohradecké místní dráhy a ztrátě licence. Cílem ale podle Davida Jánošíka je provoz co nejdříve obnovit.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související