U Velkého Meziříčí je vše připraveno pro měření rychlosti na D1. Radary budou i u Jihlavy

21. duben 2018 06:10

Velké Meziříčí a Jihlava. To jsou dvě města, která začnou v krátké době inkasovat pokuty za vysokou rychlost. Kamery a radary jsou na dálnici D1 v úsecích, kde se pracuje. Platí tam osmdesátikilometrová rychlost.

Přes sto kilometrů za hodinu na osmdesátce. Takhle to v modernizovaných úsecích dálnice hučí každý den. Dodržování povolené rychlosti budou už brzo znovu hlídat radary.

„Na tom konkrétním úseku, stejně tak jako na těch ostatních, proběhla instalace. V tuto chvíli probíhá úvodní měření, kalibrace a zkušební provoz. Samozřejmě ten zkušební provoz a kalibrace volně přejde do ostrého měření,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Přesný termín spuštění ostrého provozu radarů mluvčí Jan Rýdl neprozradil. Nastat by ale měl každým dnem. Pokuty bude inkasovat město Velké Meziříčí.

„Peníze jdou do městského rozpočtu. Když dostanete pokutu, tak ty začátky jsou někde níž, ale pokud to jde do správního řízení, potom je to vyšší částka,“ dodal starosta Velkého Meziříčí Josef Komínek (ČSSD). Loni si za pár měsíců velkomeziříčská radnice přišla na miliony korun.

Jihlava

K obdobnému kroku se teď chystá i Jihlava, jen s tím rozdílem, že si potřebné vybavení pořídí samo město. O nákupu kamer tento týden rozhodlo zastupitelstvo.

„Začít by se mělo měřit prvního května,“ upřesnil šéf dopravního inspektorátu Ján Tinka.

Za čtyři kamery s radary zaplatí Jihlava milion šest set tisíc korun. Po skončení úsekového měření by je mohla využít i na jiných místech ve městě.

autor: mso
Spustit audio