U Humpolce se komplikuje zimní údržba dálnice. Dělníci totiž ještě neukončili opravy

21. listopad 2018 14:00

Na nejdelším souvislém modernizovaném úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se stále pracuje. Hotovo mělo být už v polovině listopadu.

Aktuálně můžeme v zúžených pruzích potkat také silničářskou techniku. Jedná se o menší vozidla údržby, velké šestikolové sypače by se totiž do pruhů nevešly.

„Není opravená, není uvedená do provozu tak, jak měla být k tomu důležitému milníku 15. listopadu. Jsme na nejvýše položeném místě dálnice D1 a tak lze očekávat, že sem ta zima skutečně dorazí,“ řekl u sjezdu na Větrný Jeníkov mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Nevejde se nám tam standardní technika, kterou známe z jiných míst na dálnicích. Pořídili jsme proto tohle vozidlo, které patří spíše na silnice první třídy. Je lehčí, dvounápravové, má menší radlici,“ dodal.

Kdyby více sněžilo

Současný provoz na D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem je veden po vnějším okraji dálnice ve dvoupruhovém režimu tam i zpět.

„Pokud by více nasněžilo, budeme nuceni ten režim změnit na jeden plus jeden. Na takto omezené dálnici budeme rádi, když udržíme alespoň jeden jízdní pruh.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související