Tvarůžkový štrůdl
Za rodinným receptem se vydáme do tvarůžkové cukrárny v Lošticích, kde vytváří originální tvarůžkové dorty i moučníky. Podnik sídlí v krásném regionu Hané, kde je rodina doma už od nepaměti.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 120 g hladké mouky
- 1/3 kostky 100% tuku
- 3 lžíce vody
- 1 kávovou lžičku octa
- špetku soli
Ze surovin vypracujete hladké těsto, které necháte odpočinout v lednici na 30 minut. Mezitím si připravíte náplň štrůdlu.
na náplň:
- 120 g kysaného zelí
- 150 g kmínových kousků tvarglí
- 50 g šunky
- 1 vejce
Odpočinuté těsto rozválíte natenko, pokladete kolečka šunky, naplníte směsí tvarglí a kysaného zelí a stočíte. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 stupních asi 30 minut.
Související
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Tradiční lokše
Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.
-
Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.