Babiččiny pečené knedlíky

Pondělní Apetýt vám naservíruje netradiční recept – babiččiny pečené knedlíky. Jak na ně?

Připravte si:

  • 1/4 litru mléka
  • 1 vejce
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 2 dkg droždí
  • trochu cukru
  • hladkou mouku

Postup:

  1. Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme vejce, sůl a hladkou mouku a vypracujeme tužší těsto.
  2. Po vykynutí utvoříme na vále asi 8 knedlíků a dáme je do rendlíku, který předem vymažeme tukem.
  3. Knedlíky mezi sebou potřeme rozpuštěným tukem, aby se nelepily.
  4. Necháme je ještě vykynout, potom zalejem asi do 2/3 vlažnou vodou, přikryjeme pokličkou a půl hodiny pečeme v troubě nebo při nižší teplotě pod pokličkou i na plotýnce.
  5. Podáváme je jako přílohu ke světlým omáčkám. Například ke smetanové s houbami nebo k omáčce z mladých kedluben.

Související

  • Sváteční švestková omáčka

    Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.

  • Carpaccio z červené řepy

    Apetýt vám v dnešním receptu připomene, že červená řepa je výborným zdrojem vitamínů. Ovšem ne každý ji má ve svém jídelníčku rád.

  • Hrnková bábovka

    Recept na vláčnou hrnkovou bábovku přináší Apetýt. Zaslali nám ho manželé Bohdálkovi z Bošovic.