Tropické teploty posledních dní ovlivňují také úrodu na soukromých zahrádkách

23. srpen 2023 15:44

Seschlé ovocné keře, popálená jablka nebo svraštělé listy stromů - i to jsou následky tropických veder, které poslední dva týdny zasáhly i Vysočinu. Na zahrádkách se podepisují spolu s nedostatkem pravidelného deště na úrodě.

Majitelé pozemků v humpolecké zahrádkářské kolonii už počítají ztráty. „Tady uschla jedna broskvička letos, tamhle prosychá borůvka zahradní, tamhle nám uschnul angrešt,“ prohlíží smutně pan František z Humpolce svou zahradu, na které se projevuje letošní počasí. Na zalévání má vodu ve dvousetlitrových sudech, v horku to ale podle něj nestačí.

„To jsou letní jablka, je teda pěkná úroda, ale je vidět, že ten strom ji neudrží celou, polovina jablek už je dole. Švestky hrozně trpí,“ ukazuje na další ovocné stromy.

Trpí i rostliny ve sklenících. „Tam, kde je obyčejné sklo, tak pod ním trpí rajčata i papriky a pálí se listy i plody,“ potvrzuje Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

V horkém počasí proto odborníci doporučují  sklízet ovoce i zeleninu ráno, nezalévat přes den a ve skleníku spíše mlžit. Venkovní keře a stromy pak Ivan Dvořák doporučuje zavlažovat vydatněji a už při výsadbě do rašelinových substrátů a zeminy přidávat látky, které vážou vodu lépe, než samotná půda.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související