Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?

20. červen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Třešně | Foto: Dagmar Heřtová, Český rozhlas

Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?

Třešně nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují antioxidanty, vitaminy C a A, draslík i vlákninu. Zajímavé je, že přirozeně obsahují melatonin, hormon regulující spánek, takže mohou pomoci při nespavosti.

Šťáva z nich se využívá ve sportovní výživě pro zmírnění svalové únavy a urychlení regenerace po zátěži. Stromy třešní dobře snášejí i vyšší polohy a chladnější podnebí, často se pěstují až do nadmořské výšky 700 m. Stromy se dožívají i více než osmdesáti let.

V kuchyni nacházejí červené plody uplatnění v koláčích, bublaninách, dezertech i džemech, jsou oblíbenou přísadou do čokolád nebo likérů. Nejlepší jsou ale čerstvě utržené ze stromu.

Zkuste doma třešně naložené v alkoholu. Můžete je zalít směsí cukru a rumu nebo použijte griotku. Skvělé jsou s vanilkou a hřebíčkem, do nálevu můžete přidat i špetku chilli.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.