Třebíčští skauti pomáhají s dezinfekcí městských pečovatelských domů

1. únor 2021 08:00

Zatímco při první vlně nemoci covid-19 byla nouze o ochranné pomůcky a dobrovolníci šili roušky, nyní možností dobrovolné práce ubylo.

Třebíčští skauti ale přišli s nápadem pravidelně dezinfikovat prostory, kde je to nejpotřebnější. Těmi jsou městské domy s pečovatelskou službou.

„Tady v tom domě bydlí moje babička. Zazvoním a ona mi otevře.“ Vanda Uhrová dochází do domova na Myslbekově ulici v Třebíči každý čtvrtek.

Právě tento dům stál na samém počátku myšlenky, že skauti budou pomáhat s čištěním budov s pečovatelskou službou, vysvětluje vedoucí vodních skautů Jan Uher: „Moje maminka žije v pečovatelském domě a tam se vyskytl covid. Maminku napadlo, že by se tam mělo více dezinfikovat.“

Celkem tři domovy

Skautů ochotných pomoci se našlo dostatek hned pro tři domovy. Kromě Myslbekovy se tak pravidelně dezinfikuje také dům na Koutkově a na ulici Františka Hrubína. Obyvatelé domova poznají pomocníky podle skautských šátků a podle potřebného vybavení, které dostali na městském úřadě.

Skauti dezinfikují DPS v Třebíči

„Každý skaut, který chodí provádět dezinfekci, má svůj klíč, svou dezinfekci a podle toho, jak má čas, může přijít a vyčistit celý dům,“ dodal Jan Uher.

Zvonky, kliky, tlačítka ve výtahu

Například Vandě Uhrové fasované množství vystačí na celých pět týdnů, dům v Myslbekově ulici dezinfikuje totiž jen jednou týdně.

Očista společenských prostor zahrnuje vše, čeho se lidé běžně dotýkají, jako jsou zvonky, kliky, zábradlí či tlačítka ve výtahu.

Za necelé tři měsíce, kdy skauti domy dezinfikují, se podle města v daných domovech vyskytlo jen minimum případů nákazy.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio