Třebíčský ortoped: Měníme kyčle, kolena, ale i malé klouby u prstů na ruce nebo na noze

25. září 2015
Dobré odpoledne

Když se řekne náhradní kloub, asi nás nejprve napadne kyčel. „Kyčle a kolenní klouby měníme nejčastěji, potom ramenní kloub nebo klouby u palce ruky i nohy. Za týden vyměníme 8-10 kloubů,“ vysvětluje primář ortopedie třebíčské nemocnice Jiří Šajnar. Zdravé klouby trpí přílišným přetěžováním například při sportu nebo těžké manuální práci. Neprospívá jim ani to, když máme nadváhu.

Můžeme jim prospět doplňky stravy, tzv. kloubní výživou. Primář ortopedie ale upozorňuje, že je to hlavně prevence a pomáhá na první dva stupně artrózy: „Tyto látky při dlouhodobém užívaní mají protizánětlivé účinky, zlepšují kvalitu chrupavky, brání progresi degenerativních změn. Kde je kloub zničený – to je třetí nebo čtvrtý stupeň artrózy – tam už doplňky nepomohou.“

Jak operace probíhá?

„Buď uspíme celkově, nebo aplikujeme anestetikum do páteře a pacient je při vědomí, jen nehýbe dolní polovinou těla. Uděláme operační ránu 10-20 cm dlouhou na zevní straně kyčle. Potom odstraníme kloubní pouzdro, odřízneme hlavici z kosti stehenní. Na to je speciální pilka. Potom upravíme jamku kosti stehenní speciálními frézkami. Odstraníme tvrdou kost a chrupavku a dáme tam umělou jamku. Buď cementovanou, nebo kovovou, která se do kosti zarazí nebo zašroubuje a po několika týdnech sroste,“ popisuje primář Šajnar.

Upevnění se používá buď kostním cementem, nebo se umělý kloub zašroubuje. Obecně řečeno: starší a méně aktivní pacienti mají upevněný kloub cementem, mladším se vráží do zdravé kosti. Obě metody jsou ale stejně dobré a volí se na míru pro jednoho každého pacienta.

Fronty na kloub

V poslední době nejsou čekací doby na klouby tak dlouhé, jak to bylo před lety, utěšuje nemocné pacienty třebíčský primář Šajnar: „U nás na pracovišti se čeká 4-6 měsíců, to je tak optimální čekací doba na tento druh operace.“

Chat se Jiřím Šajnarem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio