Třebíčská firma Nuvia získala zakázky pro jaderné elektrárny Ukrajiny za 1.7 miliardy

12. prosinec 2018 15:00

Společnost Nuvia z Třebíče dostala čtyři zakázky na modernizaci jaderných elektráren na Ukrajině celkem za 1,7 miliardy korun.

Projekty uskuteční v konsorciu s ukrajinskými partnery pro tamní energetický podnik NAEK Energoatom. Týkat se budou modernizace klíčových bezpečnostních systémů elektráren, jako jsou reaktor, turbína a záložní dieselgenerátory. Práce potrvají do konce roku 2020, sdělil dnes předseda představenstva Martin Pazúr.

Nuvia získala zakázky v mezinárodním tendru. „Podle zadavatele jsme nejlépe splnili technické podmínky, rozhodující byla také stabilita naší společnosti a v neposlední řadě i cena,“ uvedl Pazúr v tiskové zprávě.

Nejnáročnější podle předsedy představenstva bylo dodržet všechny formální požadavky Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBDR), která zajišťuje financování těchto kontraktů. Jsou součástí programu zaměřeného na zvyšování bezpečnosti jaderných bloků na Ukrajině. Dokumentace, již česká firma předložila spolu s nabídkou, obsahovala 15.000 stran a vážila 90 kilogramů.

Oficiální informaci o získání zakázek dnes firmě na české ambasádě v Kyjevě sdělili zástupci státního podniku NAEK Energoatom, který na Ukrajině provozuje čtyři jaderné elektrárny s 15 reaktory. Zajišťují přes polovinu výroby elektřiny v zemi. Dohodnuté práce se týkají všech těchto elektráren, sama společnost Nuvia z nich podle tiskové zprávy uskuteční 90 procent.

Nuvia není na Ukrajině nováčkem, pro NAEK Energoatom prováděla v posledních deseti letech deset projektů a patří mezi jeho prověřené dodavatele. Nadnárodní koncern Vinci, jehož je Nuvia součástí od roku 2012, na Ukrajině v posledních letech postavil i sarkofág pro 4. blok havarované jaderné elektrárny Černobyl zabraňující úniku radioaktivních látek do okolí. „Známe lokální trh, zároveň máme navázány partnerské kontakty s kvalitními ukrajinskými dodavateli,“ uvedl Pazúr. Pro Ukrajince je podle něj zase výhodná spolupráce se stabilní evropskou firmou.

zdroj: ČTK
Spustit audio