Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.
Masné krámy byly původně drobné obchůdky, kde se prodávalo maso. V minulosti bychom je našli v každém českém a moravském městě nebo městečku. Například v Třeboni, Olomouci nebo Plzni se dochovaly dodnes, i když už samozřejmě neslouží svému původnímu účelu.
Stojí také v Českých Budějovicích, kde v nich v současnosti sídlí jedna z nejznámějších restaurací ve městě.
„My víme, že masné krámy v Českých Budějovicích existovaly už ve středověku, a to přímo na náměstí,“ říká historik Daniel Kovář. „Jenže stalo se, že v létě roku 1364 byl ve městě na návštěvě Karel IV. Bylo tenkrát horko, a tak si nemohl nevšimnout zápachu, který vycházel z těch původních krámů. Zachoval se dopis, ve kterém císař, když se vrátil do Prahy, nařídil budějovickým měšťanům, aby proto masné krámy z náměstí odklidili někam do nějaké postranní ulice. Krátce nato se tak skutečně stalo. A od té doby stojí na místě, odkud je známe dodnes, byť jejich podoba je mladší, renesanční, a průčelí mají empírové,“ vysvětluje historik poněkud pikantní okolnosti vzniku Masných krámů.
Slavná restaurace
Maso se v českobudějovických Masných krámech přestalo definitivně prodávat až rok před začátkem dvacátého století. Od té doby jejich budova chátrala a měla několikrát namále. Naposledy se vážně uvažovalo o jejím zbourání po druhé světové válce. Naštěstí se tak nestalo a v padesátých letech byla přestavěna na budějovickou ikonickou restauraci.
Nicméně řeznická tradice její provoz ovlivňuje stále. „Dodneška patří Masné krámy potomkům českobudějovických řezníků. V současnosti jich je dvanáct a podíl na budově má spolu s nimi i město a pivovar Budvar,“ dodává současný vedoucí restaurace Masné krámy Tomáš Olejník.