Tisícům lidí na Vysočině přestane do konce roku platit řidičský průkaz

4. prosinec 2023 12:18

Skoro 190 tisíc lidí, kterým v letošním roce končí platnost řidičského průkazu, si ho ještě nevyměnilo za nový. Vyplývá to ze statistik ministerstva dopravy. Za jízdu bez platného průkazu přitom hrozí pokuty.

„Jsem slyšela, jak se mění řidičské průkazy a kolik lidí ho nemá vyměněný. Tak jsem se zarazila a zjistila jsem, že patřím mezi ně,“ svěřila se paní Bohumila.

Výměna průkazu je bezplatná a trvá do 20 dnů. Ve zrychleném řízení je to do pěti dnů. Žadatel si ale musí zaplatit 700 korun. „Čekací doba se momentálně pohybuje mezi 30 a 60 minutami,“ řekl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk s tím, že vytíženost odboru dopravy se v jednotlivých dnech liší.

K 1. listopadu evidoval odbor dopravy jihlavského magistrátu ještě 912 řidičských průkazů, kterým skončí platnost do konce letošního roku. Každoročně už si svůj řidičský průkaz neobnoví vyšší desítky tisíc řidičů a řidiček, zejména proto, že se z důvodu vyššího věku rozhodnout přestat řídit.

Za jízdu s propadlým řidičským průkazem hrozí pokuta až 2500 korun.

Blížící se Nový rok přinese řadu změn, které se dotknou také řidičů a silničního provozu. Kromě velké novely bodového systému a s tím spojené možnosti začít řídit auto pod dohledem zkušeného mentora a řidičského průkazu na zkoušku pro začínající řidiče, se od 1. ledna ruší povinnost mít u sebe fyzicky řidičský průkaz při řízení.

Totožnost řidiči prokáží jiným dokladem, třeba občanským průkazem. „V případě, že by si zapomněli i občanský průkaz, tak stačí hlídce nahlásit svoje jméno a kontrolující policista si podle jména v registrech státu o tom člověku všechno sám zjistí,“ vysvětlil.

Spustit audio