Těžko se mi to říká, ale úspěšnější v soutěžích jsou mladí a děti, přiznal s úsměvem starosta hasičů ze Stránecké Zhoře

26. únor 2016

Sbor dobrovolných hasičů ze Stránecké Zhoře na Žďársku se také uchází o titul Dobráci roku. Obec najdeme poblíž dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím. Sbor má novou hasičárnu a velmi úspěšné mladé hasiče a děti.

„Náš sbor byl z popudu místního učitele založen v roce 1937. A v současnosti máme přesně 60 členů, ze kterých je 18 dětí,“ řekl v úvodu Josef Kadela, starosta SDH Stránecká Zhoř.

Zbrojnice hasičů ve Zhoři je plná trofejí a jak pokračuje starosta Kadela, těžko se to říká: „Úspěšnější jsou děti. Nejcennější pohár získaly v loňském roce. V seriálu soutěží Regional cup mládeže v kategorii Plamen byly druhé, v kategorii Regional cup na třetím místě.“

Děti ze Stránecké Zhoře soutěží v jasně žlutých dresech, pravidla to vyžadují. A jak se usmívají dospělí hasiči – alespoň je lépe všechny najdeme, když se rozutečou.

Hasili jsme po ohňostroji

Stránecká Zhoř a její hasičský sbor se nijak neliší od ostatních obcí. Hasiči pořádají kulturní akce, pálení čarodějnic. „Děláme požární dohled při oslavách sv. Václava tady v zámečku a současně děláme dohled při rozsvěcení vánočního stromečku,“ dodal Ladislav Kašpar. Právě při svatováclavské slavnosti došlo k drobnému požáru. „Při dokončení odpalu ohňostroje vznikl na střeše zámečku menší požár, který jsme uhasili.“

Stránecká Zhoř

Nová hasičárna

Hasiči ze Stránecké Zhoře mají v podstatě novou hasičárnu, používají ji od roku 2013. „Byla pořízena částečně naším obecním úřadem a finance jsme získali také od kraje,“ dodává starosta Josef Kadela. Součástí prostor je také spousta techniky. Najdeme tam přepravní automobil, několik stříkaček a také zásahový vozík na podvozku automobilového vozíku, který si šikovní hasiči upravili sami.

Hasičárna ve Stránecké Zhoři

Čistá Vysočina

Čistá Vysočina je známá akce, kdy lidé ve všech koutech kraje sbírají odpadky a dávají je do speciálních pytlů. Stranou nezůstávají ani hasiči ze Zhoře. „Domluvíme se s panem starostou, který úsek máme čistit. Je to asi 10 kilometrů,“ popsal Ladislav Kašpar. Pracovat chodí i mladí hasiči a to s nadšením. „Vždycky nás přijde dost, sejdeme se ráno. Jdeme dvě skupiny proti sobě a v jednom místě se sejdeme. Je dobře, že se to dělá,“ míní Luboš Krejčí a jeho kolega David Kuzdas dodává: „Je to potřeba uklidit po těch lidech, je strašný, co dělají.“

Dobrovolné hasiče ze Stránecké Zhoře můžete až do pátku 4. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZHOR na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka