Teplárny v Česku snižují ceny dodávaného tepla. Zlevňují hlavně ty, které topí plynem

3. říjen 2023 06:00

Za teplo letos mnohé domácnosti ušetří. A nejen proto, že zatím nezačala pravá topná sezóna. Zatímco loni zahájily teplárny dodávky už v polovině září, letos jsou teploty na začátku podzimu vyšší. Mnoho dodavatelů navíc zlevnilo svoje ceníky. Nejvíc tam, kde se v důsledku energetické krize nejvíc zdražovalo.

Například ve Velkém Meziříčí po zbytek roku lidé zaplatí asi 500 korun za gigajoule, o téměř dvě třetiny méně, než v minulé sezóně. Loni zdražovaly na skoro dvojnásobek i teplárny v Bystřici nad Pernštejnem, kde topí hlavně štěpkou. Podle bezpartijního starosty Martina Horáka se cena nejspíš bude držet cena kolem 800 korun.

„U tepla vyráběného z plynu bych očekával, že bude pokračovat zlevňování i od ledna. Samozřejmě každá teplárna je v jiné situaci. Záleží na tom, jak zlevnila od září a jestli ještě bude mít prostor zlevnit od ledna. Ale celkově cena tepla z plynu půjde dolů,“ vysvětlil ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

„Pokud víme, tak teplárny zatím topit nezačaly. A je otázka, kdy topná sezona začne. Už teď jsme v extrémní situaci, protože od 60. let minulého století se nestalo, že by celé republika v září vůbec netopila. Letos se to stalo. Zatím to vypadá, že ani tento týden topná sezona nezačne,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

autor: Daniel Zach
Spustit audio