Zbytkové vakcíny, denní praxe z center. Dostávají je hasiči nebo třeba studenti zdravotních škol

1. květen 2021 07:00

Zazvoní jim telefon a pak mají jen několik desítek minut na to, aby přijeli do jednoho z očkovacích center na Vysočině pro takzvanou zbytkovou vakcínu.

V našem kraji takto často navečer zvoní telefony především hasičům, policistům a také strážníkům městské policie. Někdy se dočkají také vybraní studenti zdravotnických škol.

„Volali mi ať se dostavím, tak jsem přijel,“ řekl mezi dveřmi jihlavského očkovacího centra Matěj Vacek. Je letošním maturantem a podle věku by na vakcínu neměl mít nárok. „Pomáhal jsem v nemocnici na urgentu, budu vypomáhat o prázdninách,“ dodal student zdravotnické školy, jak se dostal na seznam očkovaných náhradníků.

V ten zbylo v jihlavském centru celkem sedm vakcín. „Jsou to lidé, kteří se odhlásili na tento termín ze zdravotních nebo jiných důvodů,“ řekla vedoucí centra Jarmila Cmuntová. „Odpoledne se stane, že z jedné rozočkované ampulky zbydou třeba čtyři dávky.“

Na seznamu náhradníků jsou chronicky nemocní, učitelé, kteří si očkování rozmysleli, policisté, hasiči nebo strážníci městské policie.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související