Téměř výhradním správcem hodinových strojů na jihlavských věžích je šestnáctiletý student

13. září 2023 12:53

Na zápěstí nosí digitální hodinky seřízené podle atomových hodin. Šestnáctiletého Vojtěcha Blažka z Jihlavy ale fascinují stroje mnohem větší a starší – zahradní domek u prarodičů dokonce proměnil v orloj s mechanismem ze stavebnice Merkur. A dnes je téměř výhradním správcem hodinových strojů na jihlavských věžích.

„Toto je část, která odbíjí čtvrt hodiny na malý zvon – to byl čtvrťový zvon. A když je celá hodina, tak se tady rozjede ještě další část. A ta zase chce odbíjet na velký zvon celé hodiny.“

Ve věži kostela sv. Ignáce na jihlavském náměstí 16letý Vojta Blažek pečuje ne o jeden, ale o soustavu dvou propojených hodinových strojů. „Jeden je ještě ten původní, z 18. století. Menší stroj, ten novější, dá každou minutu impuls a popojede s velkým strojem o vzdálenost jedné minuty.“

Dřív si Vojta při sestrojování vypomáhal dílky z Merkuru. „Stroj jsem teď renovoval do dokonalejší podoby, bezporuchové, ale to už s Merkurem úplně nejde. Ale minimální části tady stále jsou, ale jsou to většinou jen nějaké plíšky,“ ukazuje.

Ve věku šestnácti let je v Jihlavě a okolí Vojta Blažek vrchním věžním hodinářem. „Pak se ještě starám o hodiny ve Vyskytné nad Jihlavu, které v sobě nemají elektroniku vůbec žádnou,“ uzavírá.

autor: Daniel Zach
Spustit audio