Téměř v tichosti se v Novém Městě chystá světový pohár v biatlonu. Začíná právě dnes

4. březen 2021 07:00

Letošní ročník světového poháru v biatlonu dnes odstartuje v Novém Městě na Moravě. Sportovní, biatlonová nálada ale v současnosti městu ani přilehlému okolí nevládne.

Dneškem startuje ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě světový pohár v biatlonu, který bude stejně jako předešlý ročník bez diváků. Ani letos tak nebudou znít ulicemi Nového Města různé chorály a popěvky v cizím jazyce, jak tomu bývalo dříve, kdy tamní prostranství, podniky nebo penziony překypovaly fanoušky z různých koutů světa.

Krteček na lyžích

„Když přijedou fanoušci z Ruska, tak ty chtějí krtečka na lyžích. Ale nejvíc se vždycky těšíme na fanoušky z Norska, protože ti, když vešli do obchodu, tak měli ty vikingský rohy a byl to hukot, že jsme neslyšeli vlastního slova.“

Petr Dostál ve svém uzavřeném biatlonovém fanshopu nostalgicky vzpomíná na minulé ročníky světového poháru, kdy se do Nového Města na Moravě sjížděli fanoušci z celého světa. Letošní ročník ale bude stejně jako ten minulý bez jejich přítomnosti. „Už jsme se s tím trošku vyrovnali. Letos jsme doufali, že to bude, že udáme to zboží, co jsme měli připravené už na minulý rok. Neprošlo to,“ krčí smutně rameny novoměstský obchodník.

Informační centrum

Já jeho prázdný obchod záhy opouštíme a vyrážíme prázdnými ulicemi města na vylidněné náměstí do informačního centra, které v tomto období obvykle zažívalo velký nápor různých dotazů a žádostí. „Zahraniční turisté, kteří nám pomáhali tu angličtinu procvičit, nám trochu chybí,“ posteskne si pracovník informačního centra Matěj Petr.

Nové Město totiž podle něj fanoušky doslova překypovalo a sehnat volné místo v penzionu či hotelu bylo prakticky nemožné. „Opravdu to Nové Město i samotné okolí bývá obsazeno několik měsíců před biatlonem. A kdo pak chce sehnat ubytování před závody, už musí do Brna nebo do Jihlavy.“

Podle starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy (ČSSD) není pro lidi sice jednoduché přijmout, že i letošní ročník biatlonu bude bez diváků, minimálně je to ale méně vypjatější než minulý rok. „Je to takové symbolické, že před rokem tím biatlonem ta koronavirová opatření začínala. Lidi to brali jako nespravedlnost, že tady nemohou být diváci. Letos už to tak není, protože za ten rok jsme si zvykli. Dneska lidi vidí omezení na každém kroku. Ale neznamená to, že je to lehčí.“

Na to, aby byl letošní ročník opravdu bez diváků a byla tak dodržena všechna nutná bezpečnostní opatření, bude dohlížet také policie. Ta už uzavřela příjezdovou cestu k Vysočina Areně od Nového Města. A na místě prý plánuje nasadit také kynology se psy.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související