Technika se rozpadá, varují dobrovolní hasiči

30. květen 2011

Dobrovolní hasiči se bojí, že jim technika začne stárnout rychleji než dosud. Uzavírají se totiž cesty k její obměně.

Státní dotace na nákup hasičských speciálů spadly na polovinu. "Hasičské auto přijde třeba na pět milionů. Pokud stát uvolní jen milion, obec nemá šanci zbytek doplatit," říká starosta dobrovolných hasičů na Žďársku Luboš Zeman. Situaci neřeší ani pomoc kraje, který je ochotný přispět půlmilionem. "Navíc byl zrušen takzvaný Virtuální program. Vozidla střední třídy, kterí využívají profesionálním hasičům, měla po pěti letech přejít k dobrovolným. To bude také chybět," dodává starosta.

Po snížení dotací a ztrátě dalších možností obměny hrozí, že některé sbory přestanou být akceschopné. "Často je už problém, aby vozidla prošla technickou kontrolou," konstatuje Zeman. Mnoho cisteren a stříkaček je starých přes 40 let a docházejí náhradní díly. Sbory mají co dělat, aby vše udržel v chodu. Třeba hasiči v Matějově dokonce koupili Škodu Favorit s tím, že motor využijí jako pohon stříkačky. "Mysleli jsme, že bychom potom náhradní díly sháněli jednodušeji," řekl starosta sboru Josef Lysý s tím, že z toho nakonec sešlo. "Bylo by to příliš náročné a nakonec bychom měli stejně těžký stroj jako dosud." Nakonec musel sbor nechat stříkačku opravit odborné firmě.

Před dobrovolnými hasiči většinou nelze než smeknout. Doslova "na koleni" spravují a udržují v chodu stroje, u kterých se s takovou životností zdaleka nepočítalo. "Dali jsme dohromady dokonce tři historické stroje, které teď máme v hasičském muzeu v Přibyslavi. Koňskou stříkačku, raritní elektrickou stříkačku z roku 1930 a ještě starou PS8," chlubí se Lysý.

autor: Daniel Burda
Spustit audio