Sypače s radlicemi odpočívají na základnách, silničáři na Vysočině opravují výtluky a prořezávají stromy

3. leden 2023 18:00

Už dva týdny je počasí k silničářům víc než vlídné. Sypače s radlicemi můžou v klidu odpočívat na svých základnách. Cestáři zatím opravují výtluky a prořezávají stromy.

U krajnice na silnici nedaleko Nové Cerekve na Pelhřimovsku zastavuje malý náklaďáček krajské Správy a údržby silnic. Jeden z členů jeho posádky vystoupil a zatlouká povalený patník. Na korbě vozíku je ale také kompletní výbava k opravě výtluků a jiných děr na silnici.

"Výtluky se v zimě tvoří v podstatně větší míře než v létě. Už jenom díky tomu, že přes den teče, v noci mrzne," vysvětluje vedoucí jihlavského výrobního oddělení Správy a údržby silnic Vysočiny Tomáš Rejcha. "To znamená, že je potřeba výtluky opravovat a pokud jsou pro to vhodné klimatické podmínky, tedy vozovka bez sněhu, tak opravujeme studenou asfaltovou směsí," dodává.

Zima je díky vegetačnímu klidu vhodná i pro kácení stromů ve špatném stavu a k prořezávce keřů. Jak ale Tomáš Rejcha doplňuje, tyto práce z velké části ustanou, pokud znovu napadne sníh. Prioritou je hlavně sjízdnost silnic.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související