Světový rekord Jarmily Kratochvílové odolává atletkám už 30 let

26. červenec 2013

Už tři dekády odolává nejstarší platný světový rekord pod otevřeným nebem atakům atletek ze všech koutů světa. Noční můry jim způsobuje výkon české běžkyně Jarmily Kratochvílové, která v Mnichově překvapila nejen své soupeřky, ale také sama sebe. Velkou zásluhu na tom, že rekord vydržel tak dlouho, má podle rodačky z Golčova Jeníkova i dnešní přístup jejích následovnic.

Když totiž Jarmila Kratochvílová zaběhla v Mnichově rekordní čas na 800 metrů, byl to pro ni první start v sezoně, zatímco dnes už mají ve stejnou roční dobu atletky přes deset závodů. Před pěti lety se ale k jejímu času přiblížila Keňanka Pamela Jelimová v závodech Zlaté ligy.

Čtěte také

„Na všech vyhlašovala pokusy o překonání světového rekordu a na posledním se k němu šíleně přiblížila. Já si to neumím moc představit, kolik je 73 setin vteřiny, u ní jsem byla přesvědčená, že to zaběhne.“

Nezaběhla, naopak se tzv. zatavila. Slova Jarmily Kratochvílové o tom, že honba za finančními prémiemi a body do všech možných soutěží bere atletkám příliš sil, potvrzuje i současná nejlepší půlkařka v České republice Lenka Masná.

„Určitě je to pravda, já sama jsem to na sobě pocítila, když jsem začala závodit už v květnu, že ty poslední závody byly spíše utahané, byl to boj vůbec běžet pod dva nula dva, natož nějaký limit. Půlkařky si vydělávají peníze, ale pak ty výkony nejsou tak kvalitní,“ vypozorovala Masná.

Při pohledu na téměř nadlidský čas 1:53,28 sekundy ale vyvstávají nad výkonem Jarmily Kratochvílové otazníky spojené s dopingem. Zvlášť v době, kdy se zakázané látky podávaly ve velkém.

Pochybnosti se objevují, ale nedají se ničím doložit. Ani v tajných testech, které se v té éře prováděly. Tak musíme zdůraznit, že Jarmila Kratochvílová nikdy neměla pozitivní nález. Takže žádná konkrétní opora pro to obvinění není.

Čtěte také

A Jarmila Krachovílová stála tak trochu mimo skupiny spojované s érou řízeného dopingu. Za prvé trénovala na svém stadiónku a za druhé neskutečně tvrdě. Měla pro ten trénink jak fyzické, tak morálně volní předpoklady. A světová rekordmanka si vždy stála za tím, že nikdy nic nepovoleného nebrala.

„Otázka dopingu se mi dostává před oči víc, protože je nasnadě otázka, proč trvá tak dlouho překonat rekord Kratochvílové na osm set metrů. Největší doping ale pro mě byla, když si otevřu tréninkové deníky, práce. Strašná práce.“

A také to, že neměla žádné větší zdravotní problémy. Svoji lásku k atletice dokazuje i tím, že se na stadionu v Čáslavi stále věnuje mladým nadějím, pro které je velkým vzorem.

„Je to neskutečné, vůbec nerozumím tomu, jak to mohla zaběhnout. Je to úžasný výkon, mám k ní respekt,“ říká svěřenkyně Jarmily Kratochvílové a dorostenecká halová mistryně republiky na 400 metrů Jana Slavíková.

autoři: kyk , tej , jam
Spustit audio