Světlá nad Sázavou má přijít o zámek, vedení města ho chce prodat

18. listopad 2012
Zprávy z

Rozhodnutí rozzlobilo řadu obyvatel, kteří si myslí, že by měla dominanta Světlé zůstat v majetku města. Vedení radnice argumentuje tím, že by na jeho správu a provoz jednoduše nebylo dost peněz.

"Nemůžu mít věc, na kterou nemám. Ta investice do zámku by byla v řádech stovek milionů korun a to by znamenalo konec rozvoje města Světlá nad Sázavou," zmiňuje křesťanskodemokratický starosta Jan Tourek důvod, proč chce dominantu města přenechat investorovi. Zámek zatím stále patří kraji, s tím je vedení radnice dohodnuté na výměně za třetí budovu sklářské průmyslové školy tak, aby mu patřil celý areál. Od investora má pak město dostat v první fázi 13,5 milionu korun. Kupní smlouva bude ošetřená tak, aby v komplexu zůstalo zachované muzeum, město si také vymiňuje nadále používat Rytířský sál na různé společenské akce. Budova zámku by měla v budoucnu sloužit jako domov pro seniory a vzniknout by v ní měla také restaurace.

Proti prodeji zámku je místní Agenda 21 v čele s nezávislou zastupitelkou Evou Kořínkovou. "My jsme už dokonce dělali anketu mezi lidmi a vrátilo se nám přes dvěstě platných lístků lidí, kteří s prodejem nesouhlasí," říká. Veřejnost dnes může přijít vyjádřit svůj názor na případný prodej zámku na radnici. Od 16 hodin usednou ke společnému kulatému stolu s vedením města.

Spustit audio