Světlá nad Sázavou chce od kraje koupit zámek. Urychleně

7. březen 2013

Vedení radnice ve Světlé nad Sázavou chce urychleně koupit zámek od kraje. Až bude impozantní novorenesanční památka v jeho vlastnictví, teprve potom bude moci rozhodovat o jeho dalším fungování.

Prodej zámku ve Světlé nad Sázavou je během na dlouhou trať. Jednopatrová budova o čtyřech křídlech, která uzavírají nádvoří s kašnou, je předmětem sporu zastupitelů. Přou se o jeho budoucnosti.

Teď se konečně shodli na zásadním kroku. Dostat zámek do svého majetku. Berou si desetimilionový úvěr, do městské pokladny sáhnou pro zhruba dalších dva a půl milionu korun a ty pošlou do konce března kraji. Zámek bude patřit městu.

Zároveň ale do majetku kraje převedou jednu chátrající budovu ve městě, sklářskou bytovku. Jinak by totiž cena zámku byla nikoli 12,5, ale 21,5 milionu korun.

Protože střední uměleckoprůmyslovou školu ve Světlé zřizuje kraj, bude mít ve svém vlastnictví i tuto bytovku stojící v jejím areálu. Teď je prázdná, po opravách bude k dispozici škole.

Zámek, původně tvrz z roku 1567, byl naposledy novorenesančně přestavěný v 19. století. Ve dvacátém století zažil špatné časy za druhé světové války, sídlila v něm německá a později československá vojenská posádka.

Pak tam byla zemědělská škola a v současnosti je zpřístupněná jenom část zámku, kde je muzeum Světelska. Nádherný Rytířský sál pak slouží k pořádání svateb a koncertů. Památka potřebuje opravy za desítky milionů korun.

autoři: mkp , Hana Mikulincová
Spustit audio