Suché a podrážděné oči? Mrkejte, dívejte se do zeleně a nevztekejte se

24. květen 2024

Z očí se dá udělat široká diagnostika. Proč máme unavené nebo zarudlé oči? Za normálních okolností je spojivka růžová a dobře prokrvená.

„Jedna z věcí, co děláme špatně, je, že fixujeme zrak na jedno místo. Málo mrkáme a to spojivce vadí. Při každém mrknutí dochází ke zvlhčení,“ říká Kateřina Cajthamlová.

„Unavené oči typicky způsobuje koukání do monitorů počítačů nebo mobilních telefonů,“ konstatuje lékařka Irena Kudrnovská. „Oči se pohybují díky svalům, které jsou napojené na obličejové svaly a krční páteř. Hlavně ve vynucené strnulé poloze za únavou očí mohou být i problémy s krční páteří. Stačí už půl hodina, kdy trpí krční svaly a celá páteř. A únava svalů se přenáší na oční sítnici. Projeví se to únavou de facto celého člověka, ale ty oči jsou jako první na řadě.“

Příčiny zarudlých očí

Pokud jsou spojivky překrvené, může to signalizovat zánět. „Nejčastěji to bývá virový zánět spojený s rýmou. Stejně tak i záněty středního ucha mohou vést k zarudlým očím,“ vysvětluje lékařka Cajthamlová. A jaké jsou další příčiny?

  • Suchost spojivek vinou nedostatku vitaminu A, někdy D nebo E. Při přísné nízkotučné dietě může dojít k pocitu sucha v očích.
  • Spánková apnoe, kdy dochází k nedostatku kyslíku během noci.
  • Praskající žilky může způsobovat onemocnění cévního systému, nedostatek rutinu nebo vitaminu C. Pomůže Ascorutin.
  • Léky na srážlivost krve.
  • Glaukom (zelený zákal). Doporučuje se nechat si měřit oční tlak.
  • Chlor v plaveckých bazénech může dočasně podráždit spojivky.

„Jeden ze smrtelných hříchů je hněv. Ten vede ke zvýšení krevního tlaku, takže v některých případech může žilka v oku prasknout i z rozčilení. Tak se nevztekejte,“ prosí Kateřina Cajthamlová.

Naopak když oči pořád slzí, může být problém v prověšeném slzném kanálku. „To se bohužel věkem může stát. On se nezatáhne a slzy protékají. Paradoxně pomáhá kapat kapky. Ale jako prevenci doporučujeme, když si někdo mne oči, tak si je nemnout moc silně a směrem vně, ale spíš poklepávat směrem k vnitřnímu koutku. Slzné kanálky nejvíc trpí v oblasti u kořene nosu.“

Žena programátorka

Co pomáhá

Na monitory se kdysi dávno dávala stínítka, která aspoň trochu eliminovala nepříjemné záření, které ubližuje očím. „Pokud používáte brýle, poproste v optice o ochranný filtr. Dělejte si přestávky, podívejte se z okna, do zeleně, myslete na časté mrkání, běžte si uvařit čaj nebo kávu,“ radí lékařka Irena Kudrnovská. Může pomoct i zvýšit vlhkost v místnostech, ve kterých se zdržujeme.

Aby oční sítnice mohla být vyživována, musí být dostatečně prokrvena. „To je právě otázka zatažených unavených svalů v očním okolí. Ty svaly jsou v trvalé tenzi, cévy se stáhnou, takže nedochází k dostatečnému prokrvení. Pomáhá ginkgo biloba.“

Věkem se snižuje tvorba slz. Pomáhají umělé slzy, které seženete v lékárně. A pokud svítí slunce, noste sluneční brýle, spojivky jsou citlivé.

Jak postupovat, když děláte všechno správně, přesto vás oči bolí a cítíte v nich sucho? Proč se dělají tmavé kruhy pod očima? Co dělat, když se oko zalije krví? Poslechněte si Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.