Stvořidla o víkendu přivítala desítky turistů. Provoz na řece podle místních začne až za týden

27. duben 2020 05:00

Stovky lidí vyrazily o prvním víkendu po zrušení zákazu volného pohybu na výlety do přírody. Na Sázavě na Stvořidlech poblíž Ledče někteří vyjeli i na řeku.

„Jezdím sem na kole, vlakem, abychom neviděli jen Karlům most,“ říkají Lenka s Martinem, kteří jdou v čele asi šestičlenné skupiny podél řeky Sázavy. Část jich jezdí pravidelně, zbytek přijel na Vysočinu na výlet z Prahy.

Do oblíbené turistické lokality Stvořidla ale nevyrazili jako jediní. Přijel i pan Jiří s přáteli. „Abychom byli v přírodě. Jsme tady se známými. Neznali jsme to tu, překvapilo mě to, jak je to hezké.“

Vodáci

Stvořidla jsou mimo jiné zapsaná ve vodáckých mapách. Někteří lidé vypluli už o víkendu. „Jsme u řeky a chceme vyplout,“ řekl při nafukování člunů pan Karel.

Na sjíždění řeky je ale ještě poměrně brzy, myslí si Libuše Koudelová z půjčovny lodí v Ledči nad Sázavou. „Ještě není teplo, aby lidé na tu vodu jeli.“

Nařízená omezení ledečskou půjčovnu nijak neovlivnila. Sezónu ale ovlivní především počasí. „Budou zavřené hranice, lidé budou trávit dovolenou tady. Ale může být málo vody, takže nula od nuly.“ První větší zájem očekává o prvním květnovém víkendu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související