Střet se zvěří na silnici. Vysočina je první v celostátních policejních statistikách

26. září 2021 06:00

Až 40 procent všech nehod na Vysočině má na svědomí srážka s lesní zvěří. Podle policejních statistik je to nejvíc v republice. 

Třeba ve Zlínském kraji, který je v žebříčku nehod se zvěří hned za Vysočinou, se podíl z celkového počtu dopravních nehod pohybuje kolem 25 procent.

Nebyla šance se vyhnout

„Ta vesnice byla podhorská, málo domečků, mezi nimi velké zahrady, louky, křoví. A právě z toho křoví úplně na poslední chvíli vyskočilo srnče. Neměli jsme vůbec žádnou šanci s tím cokoliv udělat. Zabrzdit nebo zabočit, vyhnout se. To bylo bez šance,“ promítá si pan Radek z Jihlavy znovu v hlavě nedávnou nehodu, při které srazil srnku.

Na místě mu naštěstí pomohl místní myslivec a i škoda na autě byla téměř nulová. „Našli jsme značku z auta, měli jsme zničený držák, ten jsme koupili druhý den nový a pokračovali dál v naší dovolené.“

Větší škody

Mnozí ale při střetu se zvěří takové štěstí nemají. Škody na automobilech jdou klidně i do statisíců, potvrzuje Radek Neubaeur, který vlastní autoservis v Opatově na Třebíčsku: „Z tohoto týdne máme tady auto. Tam je oprava asi 25 tisíc korun. Z minulého měsíce tady máme Porsche Cayenne a tam je 250 tisíc škoda.“

Podle Radka Neubaura se auto v jeho servisu po srážce se zvěří objeví téměř každý týden. A že je to na Vysočině opravdu nemalý problém naznačují také policejní statistiky. Podle nich se hmotné škody po těchto nehodách od ledna do srpna letošního roku vyšplhaly přes 60 milionů korun.

„Srážky vozidel s lesní zvěří patří mezi nejčastější příčiny dopravní nehod. V kraji Vysočina se toto číslo dlouhodobě pohybuje kolem 40 procent z celkového počtu dopravních nehod. Střety se zvěří se týkají všech typů komunikací a to včetně dálnice D1. Zejména v místech, kde probíhá v současnosti modernizace a nejsou kolem dálnice D1 ochranné ploty,“ shrnula policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle policejních statistik se za poslední roky zvýšil počet srážek se zvěří v celé České republice. Zatímco v roce 2006 policisté evidovali více jak 6.500 nehod. V roce 2020 jich bylo už 14.500. Podíl z celkového počtu nehod pak narostl ze čtyř procent na patnáct.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio