Střední školy na Vysočině reagují na poptávku budoucích studentů. Nabídnou víc lyceí a část oborů zruší nebo sníží jejich kapacitu

23. listopad 2023 12:44

Mají být na půl cesty mezi gymnáziem a odbornou školou - Vysočina od příštího školního roku začne s prvními lycei. Naopak třeba tříd pro kuchaře a číšníky bude méně.

Vysočina schválila vznik prvních lyceí. Krajští radní odsouhlasili jejich zápis do změn ve školském rejstříku. S lycei počítá jako se střední cestou mezi úplně všeobecnými gymnázii a úzce vyprofilovanou střední školou.

Například třebíčská střední škola naopak ruší jeden dálkový obor a u jednoho tradičního snižuje maximální kapacitu. Mladé už vzdělání kuchař-číšník tolik netáhne. Zájem o gastronomické obory klesl během pandemie koronaviru. Teď sice znovu začíná růst, už ale ne na někdejší úroveň. Třebíčská Hotelová škola a obchodní akademie proto sníží kapacitu ze 192 na 100 žáků. Úplně ruší dálkový obor podnikání.

Namísto zrušeného oboru otevře škola nové prezenční ekonomické lyceum. „Je tam důraz na všeobecnou složku vzdělávání i na tu odbornou. Cítili jsme společenskou objednávku,“ říká ředitel školy Kamil Novák. Pro výuku využije stávající pedagogy.

Lyceum vznikne od nového školního roku na sedmi školách na Vysočině.

Jaké další nové obory budou střední školy na Vysočině nabízet? Poslechněte si audio.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související