Střední školy lákají budoucí studenty. Mimo jiné laserovou puškou nebo trenažérem F1

15. listopad 2018 06:10

Místností se line vůně ryb a budoucí kuchaři vaří dobroty pro návštěvníky. Jinde zase zájemkyně líčí, dělají manikúru.

I takto lákají střední školy své potencionální uchazeče na festivalech vzdělávání. Nabídka studijních oborů pro končící žáky základních škol se čím dál víc rozšiřuje.

Ty trenažery, určitě to láká studenty. Kromě formule máme i osobní automobil a nákladní automobil, který se používá vyloženě při výuce v rámci výcviku autoškoly,“ říká Luboš Shánil ze Střední školy automobilní v Holicích.

Jako jediná škola v Česku vyučuje pod tříletým oborem automechanik také mechaniku jízdních kol a elektrokol.

Škola s biatlonem

Velký zájem nejen u dětí vyvolala také možnost zastřílet si z laserové pušky, kterou nabízí novoměstské Gymnázium Vincence Makovského. „Zkouší si to třeba i rodiče dětí a je to docela zajímavý. Přišly stovky lidí. My jsme sportovní gymnázium a mám tam jako jeden z oborů biatlon. Biatlon je v dnešní době docela populární, proto jsme zařadili střelbu z laserové vzduchovky na terče,“ vysvětluje Josef Kabrda.  

Obchodní škola Žďár nad Sázavou zase ukazuje potencionálním budoucím kadeřnicím a kosmetičkám, co se zde můžou naučit. Mimo jiné tvorbu copánků nebo třeba suchou manikúru.

Právě o tyto obory je mezi žáky největší zájem, potvrzuje mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová. „Kromě gymnázií si dobře stojí i obory elektrikář, strojírenské obory. Velký zájem každoročně registrujeme u oboru energetik, který je v Třebíči. V posledních letech se nám hlásí více zájemců do oboru opravář zemědělských strojů, ale i oboru kadeřnice. Máme naplněné i obory kuchařů.“

 

Naopak nižší zájem je podle mluvčí o obor krejčové, kováře, řezníka, pekaře nebo prodavače. Tyto obory Kraj Vysočina podporuje motivačními stipendii, podobně jako to běžně dělají velké firmy.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související