Středa: Pověstmi opředená místa

2. březen 2016

Znáte nějaké místo se zajímavou historií, ke kterému by se vázala nějaká pověst? Možná patří dokonce mezi vaše oblíbené? Zajímáte se o historii vašeho kraje a pověsti?

V každém kraji naší země je mnoho zajímavých historických míst, ke kterým se pojí i nejrůznější pověsti a příhody. Máte i vy takové místo ve svém srdci a znáte dobře kraj, ve kterém žijete? I o tom si budeme povídat a věřím, že dojde i na nějakou tu pověst, protože ty se přenášejí s generace na generaci. Možná vám o zajímavém místě a jeho historii vyprávěly babičky nebo prababičky a vy jste v němém úžasu naslouchali. Podělte se i s posluchači Noční linky Českého rozhlasu.

Například u Kunštátu stojí kopec s půvabným názvem Milenka. Tyčí se na něm známá Burianova rozhledna. Dávno před tím, než tam lidé postavili rozhlednu, stávala na kopci tvrz. V té žil bohatý zeman se svou ženou a dcerou Milenou. Otec pohledné dívky samozřejmě pomýšlel na to, že ji jednou bohatě provdá. Jenže děvče se zamilovalo do chlapce z vesnice. S ním se Milena scházela tajně pod lípou v polích, kde mladí milenci snili o společné budoucnosti.

Což o to, dívčina matka nebyla proti, otec ale nechtěl o pokračování vztahu anebo dokonce sňatku ani slyšet. Nakonec ale přece jen kývl. To když jeho žena onemocněla a na smrtelné posteli zemana uprosila, aby dopřál štěstí jejich jediné dceři. Muž na svůj slib ale nakonec zapomněl a jednoho dne domů přivedl ženicha podle svých představ. Nešťastná Milena utekla z domu a dlouho ji nikdo nemohl najít. Až pak si někdo vzpomněl, že často chodila právě k lípě do polí. Tam také dívku našli, ale mrtvou. Žalem jí puklo srdce. Lidé na krásnou Milenu nezapomněli a kopci, na kterém stávala tvrz jejího otce, začali říkat Milenka.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.