Středa: Co Čech, to sběratel

20. leden 2016

Co sbíráte vy? Jakou sbírkou se můžete pochlubit? Co vás chytlo a čemu se léta věnujete? Sbíráte toho víc? Už jste měli nějakou výstavu nebo navštěvujete setkání sběratelů, burzy?

Snad každý z nás má nějakou sběratelkou vášeň. Slyšeli jste o pánovi, co sbírá důlní lampy? Vskutku neobvyklá zábava. I vás se bude Karel Sladký ptát na vaše záliby, na vaše sbírky známek, medvídků, pohlednic, fotografií, panenek, pivních tácků a dalších předmětů, které vás zajímají a baví.

Podle encyklopedie je sběratelství koníček, který spočívá v získávání určitého druhu předmětů (popřípadě i zážitků s nimi spojených) a jejich uchovávání ve sbírce. Sbírky by měly být pěkně roztříděné, zkatalogizované a atraktivně vystavené. Kvalitní sbírka se pak může stát základem pro vznik profesionálního muzea.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.