Strašák všech rodičů: pátrání po jejich ztraceném dítěti

7. červenec 2016
Dobré odpoledne

Víte, co byste dělali, kdyby vaše dítě nedorazilo večer z venku domů? Tuto nepříjemnou situaci musí někteří rodiče řešit bohužel i s policisty. Jak v takové situaci postupovat přišla říct do poradny Regionu vrchní komisařka, kapitánka Jana Láterová.

Rodiče nebo prarodiče by měli své dítě dobře znát a vědět, jestli bývá nedochvilné nebo se jedná o neobvyklou situaci. „ Pokud se jedná o výjimečnou situaci, kdy je dítě dochvilné a je na něj spolehnutí, tak v první řadě bychom měli obtelefonovat jeho kamarády, případně je fyzicky navštívit. Zjistit, kde se dítě pohybovalo před pohřešováním a zjistit, jestli se u někoho jen nezapomnělo,“ doporučuje Jana Láterová.

Klíčové je zjistit, co dítě dělalo před zmizením

I když obecné pravidlo neexistuje, tak rodiče nebo prarodiče by se měli u zhruba desetiletého dítěte obrátit na policii kolem půlnoci nebo jedné hodiny ráno. Ale záleží i na okolnostech pohřešování dítěte. „Samozřejmě jiná situace bude, když kamarád potvrdí, že dítě nasedlo k někomu neznámému do vozidla. V takovém případě bych absolutně nečekala. Něco jiného bude, když vím, že dítě s kamarády někde dělá ohýnek,“ radí host.

Nejčastěji se děti zapomenou u kamaráda

Jak ze zkušenosti potvrzuje kapitánka Jana Láterová, ztracené děti nejčastěji rodiče najdou u kamaráda. „Někdy to bývá spojené i s tím, že dítě poprvé zkusí alkohol, opije se a potom se ani samo není schopné vrátit domů. V tomto případě bývá rizikové, když kamarádi nechají podnapile dítě někde samotné,“ upozorňuje policistka.

Informace mohou rodiče hledat i na sociálních sítích

Právě tam mohou především teenageři sdělit důležité informace o svých plánech nebo záměrech, které mohou být jiné, než s jakými přijeli za babičkou a dědečkem na prázdniny. Stává se, že dítě přijede na prázdniny k prarodičům, ale hned druhý den odjede za svým programem, aniž by o tom věděli rodiče. Důležitá je proto i komunikace mezi rodiči a prarodiči.

Spustit audio