Štěměchy, obec známá, zpívají tamní dobrovolní hasiči ve své hymně

25. prosinec 2015

Další sbor, který se uchází o titul Dobráci roku na Vysočině, je ze Štěměch na Třebíčsku. V obci západně od Třebíče je 88 aktivních hasičů, z nichž někteří jsou připraveni zasáhnout u nenadálé události. Většinou se jedná o technické pomoci, například při povodních nebo vichřicích. Za zmínku rozhodně stojí i mladí hasiči ze Štěměch, kterým jen o kousek uteklo vítězství v okresní soutěži.

„Máme 29 dětí, 15 žen a zbytek jsou muži. Nejstaršímu hasiči je 76 let,“ upřesňuje starosta SDH Štěměchy Petr Bobek.

Kromě hasičské práce a závodů mají hasiči ve Štěměchách na starosti hlavně kulturu. „Vždycky v lednu děláme hasičský ples, jednou za pět let masopust, stavění máje. Ženy – hasičky pořádají dětský den a na podzim strašení pro děti,“ jmenuje Luděk Špaček, který má ve sboru na starosti mládež.

Soutěžíme čtyři roky a výsledky jsou stále lepší

Na Třebíčsku, jako i v jiných okresech Vysočiny, probíhá okresní soutěž v požárním sportu mladých hasičů. „Začali jsme jezdit před čtyřmi lety. Výkony se myslím zlepšují, letos jsme to završili nejvíce. Naše mladší áčko na druhém místě. Chyběl nám bod, abychom to vyhráli. Měli jsme nejvíce vítězství v té lize,“ říká trenér Michal Šilhavý.

SDH Štěměchy

Novému autu požehnal farář, taky hasič

Hasiči ve Štěměchách mají k dispozici techniku na soutěže, k drobným zásahům a samozřejmě i k dopravě svých členů. Před zbrojnicí stojí devítimístné auto. „Citroena máme dva roky a loni při výročí 115 let sboru byl vysvěcen páterem Pavlem Rostislavem Novotným, který je také velkým hasičem a trénuje mládež,“ vzpomíná starosta Bobek.

Zásahy? Většinou nehasíme

Pokud se ve Štěměchách nebo v okolí něco mimořádného děje, i místní dobrovolní hasiči dostávají sms zprávy s výzvou k pomoci. „Většinou technická pomoc, při průtržích mračen, čerpáme vodu ze sklepů, ze zaplavených studní. Obec nám pořídila ponorné čerpadlo, které si hasič vezme a vyčerpá vodu například ze sklepa.“

Hymna hasičů

Hasiči ve Štěměchách mají i svou hymnu, kterou ochotně zazpívali do mikrofonu Českého rozhlasu Region. „Štěměchy, obec známá, žije tam samá fláma. Štěměšstí mládenci choděj po vesnici, za vínem, za holkama.“

Dobrovolné hasiče ze Štěměch můžete až do pátku 1. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) STEMECHY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Štěměchy
autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.