Stavba prvního hospice na Vysočině by mohla začít na jaře 2021

7. červenec 2020 14:00

Stavba prvního hospice na Vysočině by mohla začít zjara 2021. Spolek Mezi stromy, který ji chystá v Havlíčkově Brodě, už chce začít vybírat stavební firmu.

Slíbené dotace od kraje a od ministerstva zdravotnictví podle spolku ale pokryjí jen výstavbu. Na zaplacení zbývajících nákladů chybí 1,7 milionu korun. Spolek proto vyhlásil veřejnou sbírku. Vyplývá to z jeho tiskové zprávy. „Aktuálně je třeba uhradit především dokončení projektové dokumentace, náklady spojené s výběrovým řízením, následně stavební dozor a další přípravné práce,“ uvedla předsedkyně spolku Ludmila Novotná ve zprávě.

Transparentní účet

Kromě veřejné sbírky mohou lidé vznik hospice podpořit například příspěvkem na transparentní účet. Podrobnosti o projektu jsou na webu nebo facebooku.

Na stavbu hospice s 20 lůžky má spolek od června stavební povolení. Příslib na 47 milionů korun dotace dostal od ministerstva zdravotnictví zkraje roku, dalšími zhruba 20 miliony se na stavbě bude podílet kraj. „Před námi je další etapa realizace projektu. V tuto chvíli se dokončuje prováděcí projektová dokumentace, bude následovat výběrové řízení na dodavatele stavby,“ uvedla Novotná.

Samotná stavba by měla trvat asi dva roky. Vysočina je posledním krajem v Česku, který nemá lůžkový hospic.

Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy o stavbu usiluje od roku 2015. Nejdřív se pro hospic pokoušel sehnat místo v krajské Jihlavě, na radnici ale neuspěl. Pozemek na stavbu přízemní budovy vloni slíbilo darovat město Havlíčkův Brod.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související