Stavba protipovodňových opatření v Dolní Jablonné se kvůli administrativě komplikuje

27. květen 2013

V obci Dolní Jablonná u Přibyslavi hrozí přerušení stavby protipovodňových zábran. Loni začali stavět val s příkopem. Práce teď měly pokračovat vytvořením a rekonstrukcí cest, aby byla ochrana před valící se vodou kompletní. Stavět se mělo za evropské peníze, ty ale zablokovala byrokracie.

„Máme velké obavy z toho, že nestačíme udělat tuto akci kvůli tomu, že nám propadnou evropské peníze. Jedná se o tři, o čtyři cesty. Máme velké obavy z toho, aby se dotáhly protipovodňové návrhy, které tam byly, a tyhle páteřní sítě, na které nám byly schváleny peníze,“ vysvětluje Jan Henzl, který v Dolní Jablonné s přípravou pomáhá.

Ve hře je 15 milionů korun, které nelze v současnosti využít. Přitom musí být prostavěné nejpozději do poloviny příštího roku.

Pravidelně vyplavovaná obec se měla dočkat kompletní ochrany před záplavami ještě letos. Místní jsou zklamaní, strach z velké vody navíc zůstává.

„Nám to tady vlítlo do sklepa a vytopilo úplně celý sklep, tam bylo asi 20 čísel vody. Všechno vynosit, boty byly všechny na vyhození, protože to bylo všechno potopené, a komplet vybílit úplně celé a znovu nanosit. Naštěstí byl hic, takže ono to rychle vyschlo,“ vzpomíná Renata Kasalová na předloňské záplavy.

Spustit audio