Stav stromů u silnic Vysočiny se zhoršuje. Kvůli stáří i suchu

13. duben 2020 06:00

Stav stromů u silnic Vysočiny se podle krajské správy a údržby zhoršuje. Hlavní podíl na tom má podle cestářů stáří stromů a v posledních letech i sucho, případně kůrovec.

Stromy se lámou při silném větru či námraze. Nově museli silničáři loni na podzim sázet 600 dřevin náhradou za uschlé stromy v alejích, které byly ošetřené díky dotacím. Vyplývá to z údajů, které poskytl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.

Dotované projekty celkem za víc než 27 milionů korun se v letech 2012 až 2015 týkaly 49 alejí na Vysočině. Stromy v těchto stromořadích měřících v součtu 108 kilometrů byly prořezané, vyvázané a doplněné novými stromky. „Vlivem sucha a nepříznivých povětrnostních podmínek v uplynulých letech však došlo k odumření nemalého počtu z tehdy vysázených stromů,“ uvedl ředitel. V alejích u silnic rostou hlavně lípy a jasany.

4500 kilometrů silnic

Kraj Vysočina spravuje okolo 4500 kilometrů silnic II. a III. třídy. Lemuje je přibližně 200.000 dřevin, převažují ovocné stromy a jeřáby. Vloni byl pokáceno 3245 stromů, o rok dřív 2182.

Podle ředitele šlo většinou o staré stromy, nebezpečné, nalomené a podobně. Řadu stromů poškodil vítr i letos v únoru. V některých úsecích stromy zmizely kvůli rozšiřování vozovky.

Kácení

Kácení podle Necida dělá krajská správa v souladu s legislativou. „Povolení ke kácení vydává příslušná obec svým rozhodnutím. V mnoha případech je určována v tomto rozhodnutí náhradní výsadba,“ uvedl. Nových stromů vysázeli silničáři na Vysočině v minulých dvou letech v součtu zhruba 3600.

Krajská správa má snahu udržet zeleň podél krajských silnic, uvedl ředitel. Nové stromy se ale sázejí až za silniční příkop. „Toto v mnoha případech musí být odsouhlaseno i s vlastníkem sousedního pozemku,“ podotkl. Ochránci přírody podle něj doporučili nahrazovat odstraněné stromy hlavně ovocnými druhy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související