Státní podnik Diamo plánuje propouštět. Dotknout by se to mohlo i závodu v Dolní Rožínce u Žďáru nad Sázavou

7. únor 2024 10:37

Přibližně 1 200 lidí likviduje ve Stráži pod Ralskem následky uranové těžby. Státní podnik Diamo jich zřejmě část propustí. Vedení podniku potvrdilo Českému rozhlasu spekulace zaměstnanců. Tématem se zabývá redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Podle mluvčí Lenky Rychtaříkové Diamo skutečně plánuje reorganizaci, a s tím i snížení počtu zaměstnanců napříč celým státním podnikem. Českému rozhlasu řekla, že cílem reorganizace je snížení nákladů a zvýšení efektivity činností podniku tak, aby proces zahlazování následků hornické činnosti byl v důsledku nedostatku národních finančních prostředků co nejméně omezen.

Mezi zaměstnanci ve Stráži pod Ralskem zaznívá číslo 160 lidí k propuštění. To je podle mluvčí zatím pouze odhad. Vše bude záležet na výsledcích vyjednávání mezi podnikem, jeho nadřízeným Ministerstvem průmyslu a obchodu, a také Ministerstvem financí, které rozděluje peníze ze státního rozpočtu.

Sanace po těžbě uranu v ohrožení?

Podnik dlouhodobě uvádí, že sanace jsou naplánované do roku 2036. A nyní tvrdí, že případné přiškrcení finančních zdrojů bezpečnost okolí neovlivní. Případné změny v harmonogramu sanace a rekultivace vyhodnotí poté, co bude znát konečnou výši přidělených peněz. To by mělo být v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024.

Podle mluvčí Diama je třeba zdůraznit, že sanační práce budou rozhodně pokračovat v dostatečném rozsahu tak, aby životní prostředí ani zdraví obyvatel nebylo nijak ohroženo.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slovy mluvčího Marka Vošáhlíka uvedlo, že podnik už většinu finančních prostředků pro sanaci následků chemické těžby uranu obdržel. Roční dotace na likvidaci uranové těžby je zhruba 1,3 miliardy korun.

Propouštění se má týkat všech závodů napříč Českem. Generální ředitelství podniku Diamo je ve Stráži pod Ralskem. Pod něj spadá celkem 7 odštěpných závodů. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem, Palivový kombinát Ústí v Chlumci Ústí nad Labem, Správa uranových ložisek v Příbrami a Geologie, ekologie, atom Morava (GEAM) v Dolní Rožínce u Žďáru nad Sázavou. V Ostravě jsou dále závody Odra a Hlavní báňská záchranná stanice. Poslední na seznamu je v Karviné závod Darkov.

O plánech na propouštění už s vedením podniku jednají také odbory. Ty podle předsedy Sdružení odborových organizací Diama Bohdana Štěpánka budou situaci komentovat, teprve až podnik oznámí konkrétní kroky.

Spustit audio