Starý veterán hasičů z Krásněvsi původně vozil noviny do Vídně

25. září 2015

Dobrovolní hasiči v Krásněvsi jsou samí šikovní chlapi a pochopitelně i ženy. Mají totiž velmi cenné auto – vůz Laurin & Klement z roku 1922. Zajímavé je, že původně si od automobilky tento vůz koupily Lidové noviny Brno, aby vozilo denní tisk do Vídně. Ve 30. letech se ale stalo majetkem hasičů, kteří ho přestavěli na zásahový vůz.

Krásněves na Třebíčsku má asi 300 obyvatel, ze kterých je 70 v hasičské uniformě. „Náš sbor je svým věkem mladý, ale už jsme tady víc jako 120 let. Navazujeme na historii našich předků a zároveň pečujeme o tu jejich techniku, kterou jsme zdědili,“ říká starosta SDH Krásněves Josef Weinhöfer.

Říkáme jí Laurinka

Ještě před pár lety bychom dnes naleštěného a pojízdného veterána nepoznali. „Těma lety už byl stroj zanedbaný, tak se kluci rozhodli, že opraví elektroinstalaci. A jak ji rozdělávali, tak zjistili, že je v opravdu velmi špatném stavu,“ konstatuje strojní sboru Josef Weinhöfer mladší.

Psal se listopadu roku 2005. „Začala kompletní renovace, dělalo to pět lidí. Znamená to vše rozdělat do šroubku, vyčistit, vyměnit. Měli jsme dvě dobové fotografie, podle kterých jsme postupovali.“

Původně vozilo noviny

Auto Laurin & Klement je z roku 1922, k hasičům do Krásněvsi se ale dostalo až ve 30. letech. „Původně to byl malý nákladní automobil. Až v roce 1932 to zakoupil sbor, nechal ji přestavět a v roce 1933 to vysvětlili a od té doby tady jezdí.“

„Když jsme si vyžádali nějakou dokumentaci z automobilky v Mladé Boleslavi,“ pokračuje Josef Weinhöfer mladší, „tak jsme zjistili, že původním majitelem byly Lidové noviny Brno. To bylo zapsáno v prodejní smlouvě.“

Dnes je takřečená Laurinka znovu pojízdná a dokonce je využitelná i při drobných zásazích. Má totiž původní funkční čerpadlo.

Dobrovolné hasiče z Krásněvsi můžete až do pátku 2. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KRASNEVES na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.