Správné množství vypitých tekutin závisí na typu onemocnění

8. březen 2016
Dobré odpoledne

Tento týden oslavíme Světový den ledvin. Jak správně jíst a pít, abychom naše ledviny zbytečně nezatěžovali? Co jim škodí a co naopak prospívá? O tom mluvila nutriční terapeutka Jitka Turňová. „Při sestavování diety u lidí s nemocnými ledvinami je důležité dbát na celkovou energetickou dávku a celkovou hmotnost nemocného,“ říká Turňová.

Důležitým faktorem je obsah bílkovin, které by měl určovat lékař. „Všeobecně se dá hovořit o tom, že při druhém a třetím stupni ledvinové nedostatečnosti odpovídá doporučená denní dávka 0,8g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti. Pokud jsou stupně ledvinové nedostatečnosti vyšší, tak se dávky bílkovin snižují na 0,6g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti,“ upřesňuje nutriční terapeutka. Přísun bílkovin je vhodné snížit přísunem masa, mléka a mléčných výrobků. Je v nich nejen velké množství bílkovin, ale také minerálních látek. Také ty musíme při onemocnění ledvin snižovat. „Všeobecně se doporučuje snížit dávku masa zhruba na 50g až 60g před tepelnou úpravou, zhruba čtyřikrát do týdne,“ vysvětluje Turňová.

Sůl nad zlato, ale všeho moc škodí

Sůl je z pohledu výživy nepostradatelným prvkem. Sůl jako taková má ale dopad na ledviny velmi negativní. „V naší republice konzumujeme dvakrát až třikrát větší množství soli než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Optimální množství soli se pohybuje kolem 5g na den. U nás je udávaná konzumace 12g až 16g soli za den“, říká nutriční terapeutka.

Jitka Turňová, nutriční terapeutka

Hodnotu lze snadno přepočítat na sodík. Když něco obsahuje 5g soli, tak je v takové potravině zhruba 2,5g sodíku. „Co se týče značení na etiketách, tak na nich je právě uváděné množství sodíku. Takže jednoduchý přepočet ukáže skutečné množství soli v dané potravině.“

Typicky přesolenou potravinou je pečivo

Většinu soli zkonzumujeme ve zcela běžných potravinách jako je chléb nebo rohlíky. Některé druhy sýrů pak mohou ve 100g obsahovat celkovou doporučenou dávku sodíku na den. Zároveň bychom neměli pít minerální vody, případně jen ve velmi omezeném množství. Ledvinám neprospívají ani sladké limonády nebo džusy. „Já osobně doporučuju 100% džusy ředit v poměru jedna ku deseti. Tedy je používat pouze jako šťávu,“ doporučuje Jitka Turňová. Nejlepší je obyčejná voda.

Spustit audio