Sport je způsob, jak se připravit na náročné zásahy, říká profesionální hasič z Pelhřimova

7. březen 2024

V Pelhřimově mu přezdívají sportovní blázen. Profesionální hasič Luboš Novák se závodně věnuje crossfitu, trénuje atletiku a je i kondičním trenérem.

„Snažíme se neustále zdokonalovat, abychom byli připravení na ten náš zásah. Takže někteří šermují, někteří vzpírají, abychom byli připravení, kdyby byl nějaké náročný zásah, abychom to náročný zásah, který by trval delší dobu, vydrželi,“ vysvětluje svoji zálibu ve sportu Luboš Novák.

Při svých trénincích využívá i veslování. Zúčastnil se i mistrovství světa v tomto sportu. „V životě by mě napadlo, že se budu účastnit mistrovství světa ve veslování. A tam to bylo znát, že ti kluci byli úplně někde jinde a bylo vidět, to byli profesionálové,“ přiznává.

Do světové kvalifikace na mistrovství postoupilo 10 nejlepších a byly připravené i dvě divoké karty pro muže a pro ženy. S divokou kartou měli do závodu nastoupit bývalí profesionální sportovci. „Jenže ti se toho zalekli, nebo nechtěli. Měli přípravu, tak přemýšleli, koho tam dát a vzpomněli si na integrovaný záchranný systém, kde oslovili mě jako hasiče a kolegů z policie,“ směje se Luboš Novák. „Řekli mi heleďte, nechtěl byste si vyzkoušet veslování? Tak říkám jo, není problém. Pošleme nějaké propozice a přišlo mistrovství světa ve veslování, tak jsem zpozorněl, co se děje, co to je,“ popisuje pelhřimovský hasič.

Na přípravu na mistrovství světa ve veslování tak měl tři týdny. „A kdybych chtěl být konkurenceschopný, i tak bych tak rok přípravy potřeboval,“ dodává. Přesto pro něj účast na prestižní soutěži byl zážitek.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio