Solární panely na dům bychom měli instalovat hlavně pro vlastní spotřebu, prodej přebytku energie do sítě nemusí být vždy výhodný

10. říjen 2023

Výroba elektrické energie v České republice je stále velmi neekologická. Výrazná část elektrické energie u nás vzniká spalováním uhlí se všemi negativními důsledky. Z ekonomických i ekologických důvodů proto stále více domácností instaluje na své střechy solární panely.

„Elektrická energie, která v Česku vzniká převážně z uhlí, je tou nejšpinavější formou energie. Fotovoltaické panely jsou tedy určitě přínosné. Samozřejmě to s sebou také nese spoustu tzv. externalit, protože musíme ten panel vyrobit, což je složitá chemická výroba se spoustou různého odpadu, musíme je následně i zlikvidovat. Všechno má nějaké plusy, nějaké mínusy a musíme si z toho vybrat,“ říká Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny.

Před tím, než si necháme fotovoltaické panely na střechu nainstalovat, měli bychom se zamyslet nad tím, co od nich vlastně očekáváme. „Chceme ušetřit nebo být nezávislí? Chceme investovat peníze či být zodpovědní, chovat se dobře k životnímu prostředí, ušetřit nějaké emise? Když si vyberu jedno z těchto kritérií nebo 1, 2, 3, 4, tak potom tomu přizpůsobit tu strategii,“ vysvětluje Zbyněk Bouda.

Je potřeba si spočítat, kolik energie spotřebuji náš dům, jestli dokážeme energii vyrobenou fotovoltaickými panely využít. „Hlavně jestli ji dokážeme využít v létě, protože sluníčko svítí v létě, v zimě to nevyrobí skoro nic a v létě netopíme,“ upozorňuje na další úskalí Zbyněk Bouda. Měli bychom si také zjistit, jestli dokážeme přebytky energie prodat do sítě a za kolik.

„Dneska je obvyklé, že se říká, za kolik se ty prodají, ale realita trhu začíná být úplně jiná. To je první věc. Druhá věc je, že je to poměrně velký stavební zásah do střechy. Je to takový zásah, který je potřeba nějakým způsobem probrat s pojišťovnou, se statikem. Je to určité ohrožení té stavby třeba z pohledu požární bezpečnosti. Těch souvislostí je mnoho,“ dodává Zbyněk Bouda.

Uvažujete o pořízení fotovoltaických panelů? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio