Snůška vulgarit a vyhrožování. I s tím se setkávají zaměstnanci věznice ve Světlé nad Sázavou

20. leden 2022

Psychicky náročná, ale i kreativní. Taková je práce za branami věznice ve Světlé nad Sázavou. Každém navíc taková práce nemusí vyhovovat.

Světelská ženská věznice se před časem dostala do médií kvůli případu dozorců, kteří měli mučit odsouzenou ženu. Případ zatím není uzavřený a čeká se na projednání a rozhodnutí u soudu.

Práce je náročná, ale i kreativní

Přes bránu světelské věznice se dostáváme až za speciální pedagožkou Jolanou Vorlovou, která se snaží pomoct místním odsouzeným ženám.

„V podstatě pořád v centru dění, pracovat i s tím časem, neustále se vzájemně korigovat. Co mám pocit, že opomenu já, může odchytit psycholog nebo mě na to upozorní sociální pracovnice nebo já je. Ten tým opravdu pracuje jako celek a to vnímám jako to nejzásadnější,“ popisuje svůj pohled na práci. 

Tři stovky zaměstnanců

Není v ní jediná, s odsouzenými ženami tady pracuje dalších více než tři sta zaměstnanců. A už jen samotné získání pracovní pozice ve věznici není podle její ředitelky Moniky Myšičkové jednoduché. „Proces je poměrně zevrubný. Pokud pracujete v tom přímém výkonu, tak procházíte velmi podrobným psychologickým vyšetřením. Musíte na některé pozice splňovat samozřejmě vzdělání, a co se týká příslušníků, tak musí splnit i fyzické prověrky.“

A i když zájemci o místo všechny požadavky splní, neznamená to, že do věznice také nastoupí. Podle Moniky Myšičkové mohou například zjistit, že jim nevyhovuje komunikace s odsouzenými. „Může se dostat do konfliktu, který mezi ženami právě vyvstal. Ty konflikty nejsou nijak náročné na zvládnutí, nicméně to jsou situace, kdy každý z nás jsme individualista a každý tu situaci vnímá jinak a je to něco, co do budoucna nechce zvládat, a právě z tohoto důvodu třeba odchází.“

Přímý výkon s odsouzenými

Zejména zaměstnanci, kteří jsou v přímém výkonu práce s odsouzenými, musí podle vedení věznice nést velkou psychickou zátěž. Ve Světlé nad Sázavou je totiž kolem sedmi set vězeňkyň, které spáchaly od menších přečinů až po závažné trestné činy.

„S těmi je ta práce velmi složitá, tam ta síla vynaložená bývá často zbytečná, i přesto se snažíme, i když je to velmi často pod snůškou vulgarit směrem k nám, zaměstnancům, vyhrožování zaměstnancům, vyhrožování rodinám zaměstnanců, s tím vším se musíme umět poprat, v podstatě nebát se pracovat v tomto prostředí.“

Incident z loňského ledna, kdy mělo sedm dozorců mučit jednu z odsouzených žen, ale vedení věznice příliš komentovat nechce. Podle ředitelky ctí v tuto chvíli Vězeňská služba České republiky presumpci neviny. V případě potvrzení obvinění by jednání vnímala jako profesní a etické pochybení jednotlivců.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související