Šnek na řasu v akváriu je neúčinnější! Když ji všechnu sní, zahyne

21. leden 2016
Dobré odpoledne

Řasa v akváriu ať už hnědá, zelená nebo černá, je pro akvaristu vždy hotovým peklem. Proto je důležité po založení akvária nejen se dívat, ale také se snažit, aby v něm dobře fungoval biotop, rostly dobře rostliny. Nezapomínat také na častou výměnu vody a čistit filtraci. A nakonec, lepší než chemie, jsou přírodní čističi. Jak nám poradil Jaroslav Svoboda z jihlavské prodejny Rybičky a zvířátka.

Boj s řasami lze uskutečnit dvěma způsoby – chemicky a nebo přirozeně, přírodní cestou. „Vždy jsem pro tu přírodní cestu, když to nepomůže, pak zkoušíme něco drsnějšího. Je potřeba zkrátka vytvořit v akváriu určitý biotop tak, aby veškeré složky v akváriu fungovalysprávně,“říká na úvod akvarista.

„Jedna s příčin, proč se řasa dělá, je špatné umístění v prostoru. Když ho postavíme někde blízko okna, svítí na něj sluníčko, máme zaděláno na řasu.Na druhou stranu jsem viděl i akvárium postavené na okně a řasa nikde.“

Pokud dobře rostou kytky, nerostou řasy

„Řasa není jen v akvárkách, je všude kolem nás, po celém světě. V rybnících, potocích, v tropech i u nás. Ale vadí nám to v akváriu. Pokud nám budou dobře fungovat a růst rostliny, tak nám pomůžou bránit se proti řase. Snažíme se tedy, aby rostlybujně rostliny. Lidé se pokouší marně vypěstovat rostliny, které se do té vody vůbec nehodí. Na Vysočině máme měkkou vodu bez uhličitanu.Nesnažmese cpát tam rostliny, kterým musíme tu vodu upravovat, aby mohlydobře růst, ale ty, kterým se v této vodě dobře roste,“vysvětluje.

Jaroslav Svoboda, akvarista

Rostliny vytvářejí enzymy, kterými se brání a řasy tolik nerostou. „Pravidelně také musíme vyměňovat vodu. Ale nevodu celou, to už je zase špatně. Filtrace je srdce akvária, dnesse používají biofiltry. Nemusíme je čistit tak často, ale zase když zlenošíme a pereme málo, tak se mohouvytvářet dusíkaté látky a roste řasa.“

Krásně průzračné akvárium bez řas zajistí šnek

Důležitá je tedy výměna vody, ale i světlo. Pokud v akváriu svítíme, měli bychom použít klasickou žárovku, zářivku. Jaroslav svoboda nemá dobré zkušenosti s LED svítidly. Rostlinám se pod nimi prý nedaří. „A určitě je dobré, mít v akváriu dostatek čističů. Ancistrusy a všechny tyto rybičky, kterým ta řasa chutná. Dobré jsou ikrevety, nebo šneci okružáci. Lidé majístrach, že se přemnoží. Na trhu se poslední dobou objevili šneci, kteří se vyloženě živí řasou. Ale když nemají řasu, hynou. Takže se nepřemnoží. Sice nakladou vajíčka, ale nevylíhnou se. Pomůže tomu akváriu hodně a stojípár korun.Lepší než chemický přípravek. Ty totiž většinou obsahují měď a ta je jedovatá hlavně pro ty plže, kteří nám tam pomáhají, ale i pro ryby, takže opatrně s chemií,“ doporučuje Jaroslav Svoboda.

Spustit audio