Slovinskem většina lidí jen projíždí do Chorvatska. Země ale nabízí řadu turistických zajímavostí a výjimečností

17. srpen 2016
Dobré odpoledne

Slovinsko většina českých turistů zná pouze při průjezdu z Rakouska do Chorvatska. Přitom je to země, ve které najdeme jedny z nejrozsáhlejších jeskynních systémů, vodopády, jezera a vysoké hory. Jaká zajímavá místa ve Slovinsku navštívit, přišla poradit Renata Wochnerová z cestovní agentury AC Tour.

O Škocjanských jeskyních se říká, že berou dech. Jsou na seznamu UNESCO, jejich celková délka je přes šest kilometrů, nabízí necelou třicítku vodopádů. Zároveň v nich najdete obrovský jeskynní prostor, který turisté zdolávají přes lávku a pod nimi burácí řeka. „Co se týče jeskyní, tak je Slovinsko skutečnou velmocí. Na jeho malém území je okolo osmi tisíc jeskyní a závrtů,“ říká Renata Wochnerová.

Pro Slovince je zdolání hory Triglav otázka cti

Julské Alpy nabízí výstupy všech typů náročnosti. Je možné tady provozovat lehkou turistiku například v kaňonu řeky Soča, který je lemovaný vrcholky vápencových hor. Náročnější turisté mohou zdolat i vrchol nejvyšší slovinské hory Triglav. Dvou denní túra ale vyžaduje řádnou přípravu a dobrou fyzickou kondici. Přesto se říká, že by ji každý Slovinec měl aspoň jednou za život pokořit.

Rušnější Bled a poklidnější Bohinj

„Bled je bezpochyby jedním z největších turistických lákadel, protože jezero je obklopené Alpami. Uprostřed něho stojí na ostrůvku kostelík a nad jezerem se tyčí Blejski grad. Pro ty, kteří mají raději klidnější lokality, bych doporučila spíše jezero Bohinj, které ještě není zdaleka tak komerční jako turistický Bled, ale za návštěvu stojí obě,“ říká Renata Wochnerová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.