Slovensko – malá země, pro velkou dovolenou!

25. srpen 2015
Dobré odpoledne

Není to daleko, není potřeba se učit cizí jazyk, nebo mít strach, že se nedomluvíme. Mají tam vynikající tokajské víno a brynzové halušky a nakonec je to cenově dostupné. Co je to? Slovensko! „Malá země pro velkou dovolenou,“ říká Kamila Marvanová z cestovní kanceláře Tipa tour.

V létě jsou na Slovensku nejnavštěvovanější aquaparky a termální koupaliště, která u nás zase tak rozšířená nejsou. Ale také spousta turistů zavítá za historickými památkami popřípadě do hor! Tatry zůstávají stále velkým lákadlem pro návštěvníky Slovenska. Hlavní město nejí zas až tak vyhledávané, ale v předvánočním období je Bratislava velmi atraktivní, co se vánočních trhů týká.

Slovenským národním jídlem jsou brynzové halušky z bramborového těsta přelité ovčím tvarohem a osmaženou cibulkou. „Pokud nemáte rádi brynzu, můžete si halušky dát i se zelím,“ dodává Kamila. Polévky jsou pro Slovensko také typické, například fazolová, kapustnica (zelňačka) nebo česnečka. Typické pro slovenskou kuchyni je husí maso, bramborové placky tzv. lokše. „Ze sladkého bych doporučila závin s višněmi,“ doplňuje Kamila Marvanová. A jistě bychom měli ochutnat i ovčí sýry. „ Ale ne na hotelu v restauraci. Určitě bychom za sýry měli zavítat do nějaké salaše nebo koliby, kde můžeme vidět i zpracování mléka a samotné výroby sýrů, másla atd.,“ zdůrazňuje Kamila.

Pokud se vydáváme na Slovensko vlastním autem, důležitá je zelená karta. Policisté jsou přísnější, pokuty jsou mnohem vyšší než u nás a to až do výše 650€ v hotovosti. Ale rychlostní limity jsou stejné jako v Čechách. Zakázáno je telefonování za jízdy, po ruce musí být bezpečnostní vesta. Hasicí přístroj není potřeba. Stejně jako u nás platí nulová tolerance alkoholu. Dálniční známka vás přijde zhruba na 10€, což je srovnatelné s cenou známky u nás. Pokud jde o průkazy totožnosti, na vycestování na Slovensko vám stačí občanský průkaz, ovšem když s vámi cestují děti, ty už musí mít svůj pas, i přes to, že je máte napsané v občance.

Kamila Marvalová, CK Tipa tour

Cestovní pojištění na Slovensko není zas až tak drahé. Většinou je cenově zvýhodněné. V případě, že bychom cestovali na Slovensko do Tater, je dobré připojištění pro případ zásahu horské služby. To lze sjednat přímo na Slovensku na recepcích hotelů nebo v informačních střediscích. Pokud nejste zdatní horolezci, pronajměte si horského vůdce.

Pokud jedete do termálního koupaliště na Slovensko, neseženete v létě ubytování. Všude je plno. „V hlavní se zóně bych neriskovala jet jen tak. Raději bych si dopředu sehnala ubytování přes cestovní kancelář, aby člověk nestrávil první den příjezdu sháněním noclehu,“ upozorňuje Kamila Marvanová.

Spustit audio