Slavonický potok se při bouři vylil z břehů, voda navíc přinesla do domů a zahrad bahno z okolních polí

21. srpen 2024 09:34

Slavonický potok se při silné nedělní bouřce vylil z břehů. Bleskovou povodeň lidé ve Slavonicích na Jindřichohradecku nezažili poprvé, tentokrát se ale k vodě přidala ještě půda spláchnutá z polí. Už druhý den se tak místní snaží dostat bláto z ulic i vlastních domovů.

„Dívali jsme se z okna, auto tam pořád bylo, najednou přišla velká voda a auto bylo o dvacet centimetrů níže. Včera jsme šest hodin čistili motor a dneska budeme několik hodin čistit kola a stejně se nedá z toho všechno dostat,“ líčí Oldřiška Šťastná ze Slavonic.

Už druhý den uklízí také slavonická keramička Tereza Kuhnová. „Je to čím dál tím horší. Na jednu stranu máme vytřeno, ale v různých skříňkách dole bahno, bahno, takže se musí všechno vyčistit. Zahrada hrozná, tam všude stálo bahno. Máme toho hodně před sebou,“ říká.

Voda se dostala i její do keramické dílny. „Dílna byla také plná bahna, ale tam je plno bahna furt, tak to není tak zlé,“ dodává Tereza Kuhnová s nadhledem.

Povodeň zasáhla třeba také místní hasičskou zbrojnici. Zatímco kolegové pomáhají v ulicích, hasičky dávají do pořádku zázemí. „Uklízíme, všechno se musí umýt, aby to mohli použít při případném dalším zásahu,“ ukazují.

Dobrovolní hasiči jsou na nohou už od nedělního večera, kdy voda zaplavila ulice. A pokračují i poté, co se potok vrátil do svého koryta. „V pondělí ráno jsme šli uklízet celou ulici Jana Žižky, která byla plná písku. Pomohli jsme lidem s vynášením odpadů, bláta a dneska pokračujeme,“ popisuje Miroslav Mašek.

Čtěte také

Podle starosty Slavonic Hynka Blažka z hnutí Změna 2010 se v neděli večer během necelé hodiny vylil Slavonický potok a zároveň se valila voda z okolních kopců. „My jsme totiž v dolíku. Je to tady takové zvláštní místo, kde ty bleskové povodně vždycky byly,“ dodává.

Podle pamětníků i hasičů je ale tato povodeň jiná. „Povodně už jsme tu zažili, ale takhle ne. To byl extrém, ten písek a všechno, co se sem navalilo z polí. To místní nepamatují,“ potvrzuje Miroslav Mašek.

Město jedná s Lesy České republiky, kterým patří Slavonický potok, o potřebné revitalizaci. Možná to ale nebude stačit. „Velkým problémem je to, že nejenže přiteče voda, ale spláchne s sebou spoustu materiálu z polí,“ připomíná starosta.

Nedělní povodní byla podle odhadů zasažena přibližně třetina města Slavonice a také místní část Mutišov. Voda se nevyhnula ani městskému parku.

Spustit audio

Související