Škola ekonomiky a cestovního ruchu ve Žďáře končí. Studenti budou muset jinam

16. duben 2015
Zprávy z

Pobočka Školy ekonomiky a cestovního ruchu ve Žďáře nad Sázavou prakticky ze dne na den končí. Vedení soukromé školy to oznámilo jako reakci na fakt, že se delší dobu potýkají s nedostatkem studentů. Nepomohlo ani loňské zrušení přijímacích zkoušek. Žáci čtvrtých ročníků letos odmaturují, dvanáct druháků ale bude muset jinam.

„Nabídli jsme druhákům přechod do Jihlavy, většina z nich ale nechce dojíždět,“ řekl Českému rozhlasu ředitel školy Ladislav Vítek. Jedná proto s jinou žďárskou školou o možném přestupu studentů.

Studenti skončí i přes někdejší příslib, že všichni přijatí školu dokončí. „Minulý rok jsme neotevřeli první ročník, letos máme jen čtyři přihlášky, rozhodli jsme se proto školy ve Žďáře a Jihlavě sloučit,“ vysvětluje ředitel.

Učitelé dostanou na začátku prázdnin výpověď

Celkem šestnáct učitelů končí také, výpověď dostanou na konci dubna, aby na začátku července odešli. Kam? To zatím nevím, pokračuje oslovená kantorka Jana Kazdová. Sama je v nelehké situaci, manžel je v invalidním důchodu a doma mají dvě školou povinné děti. „V současné době to je těžké hledat místo, hodně je i důchodců na učitelských místech, moc šancí není,“ konstatuje.

Studenti asi přejdou na obchodní školu

Vedení školy avizovalo, že jedná se školou s podobným zaměřením, aby studenti mohli dokončit docházku. Nabízí se Střední škola obchodní a služeb ve Žďáře. „Bydlím na internátě s holkou z druháku,“ říká studentka čtvrtého ročníku Pavlína Rázlová. „Přemýšleli o přestupu třeba do Brna, ale asi zůstanou tady na obchodce,“ dodala.

„Když jsem přišla, byly čtyři ročníky plné, nikdo tehdy netušil, že tohle může přijít. Samozřejmě to člověk nečeká, opravdu bude konec,“ podotkla Pavlína Rázlová.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio