Sklony k alkoholismu poznáte u partnera už na začátku vztahu

23. září 2016
Dobré odpoledne

Alkoholismus dokáže zničit i dlouholeté manželství. Dá se s alkoholikem žít a přimět ho k léčení nebo je lepší z takového vztahu odejít? Odpovědět na složité otázky přišla do poradny Regionu psycholožka Olga Hinková. Sklony k alkoholismu je možné rozpoznat už na počátku partnerství.

„Právě na začátku vztahu bývají ty chyby, že to člověk nechce poznat a sklony k alkoholismu nevidí,“ upozorňuje Olga Hinková. Mezi varovné signály patří to, že se partner při pití alkoholu přestává ovládat, pije až do rána nebo nechodí do práce kvůli tomu, že mu to alkohol nedovolí.

S alkoholikem se dá žít, ale jednodušší je žít bez něj

„S alkoholikem, který už má tu diagnózu závislosti na alkoholu, to je psychiatrická diagnóza a léčí se na psychiatrii, tak je velmi těžké žít,“ varuje psycholožka. Obzvlášť v případech, kdy si alkoholik svoji závislost nepřipouští, odmítá se léčit a přitom je diagnóza stanovená už delší dobu. Často i několik let. Pro partnera je tak jednodušší z takového vztahu odejít.

Hranice, za kterou už nelze jít, je jasně daná

„Myslím si, že takovým velmi důležitým znamením je, že ten člověk přestává být zodpovědným. Že neplní to, co rodina požaduje. Třeba, že kvůli alkoholu nejde do práce nebo, že kvůli alkoholu jde raději do hospody, za kamarády nebo kamkoliv jinam,“ říká psycholožka Hinková. Může to být ale i to, že v opilosti dělá činy, které jsou protizákonné. Ať už jsou to rvačky, krádeže a podobně.

Pod vlivem alkoholu často dochází k domácímu násilí

„Pokud už pod vlivem alkoholu dochází i k domácímu násilí, tak dneska už je na to i zákon, který umožňuje, aby osoba, která je ohrožená vyhledala pomoc včetně Policie České republiky. Otázka je, jak často k tomu dochází. Pokud k tomu dojde náhodou a jednou, tak je to velké výstražné znamení, že jednou a dost. Pokud by se to stalo podruhé, potřetí, tak je to skutečně veliký signál k tomu vyhledat pomoc nebo dokonce zavolat policii,“ upozorňuje host. Alkoholismus je přitom léčitelný, a pokud je dostatečná motivace, může se alkoholik své závislosti zbavit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.